Anglicko-řecko-české kuře

pecene-kure-unsplash

Milujeme Řecko. Každý lichý rok jsme jako rodina vyráželi do Řecka,

skoro pokaždé to bylo někam jinam, ale zato úplně pokaždé jsme se znovu upevnili v přesvědčení, že Řecko je vážně ohromně fajn.

Jako spousta dalších turistů, i my jsme si zamilovali Řeky jakožto hostitele. Dovolenou nám zpříjemňovali hlavně tím, že jsme pro ně byli skutečně „hosté“, a nikoli jen „dojné kravičky nesoucí drachmičky“.

Při jedné takové dovolené jsme byli pozváni do příjemné venkovské rodiny na večerní návštěvu. Pohoda, neformálnost, srdečnost, veselí. Naši noví přátelé ‒ bývalý řecký námořník a anglická učitelka ‒ nás kromě jiného naučili připravit dobrotu, která nedá moc práce, zachutná snad každému běžnému strávníkovi, a hlavně ‒ nevyžaduje dlouhé hodiny u plotny.

Jak takové anglicko-řecko-české kuře vypadá?

Je krásně tmavě zlaté až rudé, voňavé a lahodné. Připravuje se na elektrické pánvi (pak je jen anglicko-řecké), nebo na pekáči v troubě (pak je ještě „české“). Přípravné práce vám podle hbitosti zaberou deset až dvacet minut a je to jídlo, pro které nepotřebujete shánět žádné speciální ingredience.

Jak ho připravíte? Do pekáče nebo do pánve prostě vložíte porce kuřete, přiměřeně velké brambory (velké překrojíte, malé necháte celé, netřeba škrábat, stačí omýt), dále čtvrtky velkých rajčat a paprik a půlky cibulí. Kolik té zeleniny bude, záleží na vás ‒ ale takhle pečená je vážně dobroučká, takže ji tam klidně dejte hodně.

Všechno posolte a omastěte olivovým olejem, a pokud máte rádi, ještě to můžete posypat „středomořskými“ bylinkami (tymiánem, estragonem, bazalkou, oreganem a podobně).

No a pak už jen pečte. Nepodlévejte, jinak bude jídlo spíš dušené než pečené. Zelenina a brambory pustí právě tolik vody, kolik bude potřeba. Nemusíte ani nic „hlídat“ ‒ peče se to stejně dlouho jako běžné porcované kuře, nepodlévá se, neobrací se, nemíchá se.

A v čem je zásadní rozdíl oproti obyčejně pečenému českému kuřeti? Ochutnejte a zjistíte to sami. Ta společná příprava zajistí úžasnou, specifickou chuť jak masu, tak zelenině a bramborám.

Jen je ještě třeba přidat jedno varování: Je možné, že až vaše rodina ochutná tohle kuře, nebude už nikdy chtít to dřívější, normální, obyčejné…

Autor: Eva Musilová n. v. k.
Foto: Schwarz, unpslash


Reakce na Anglicko-řecko-české kuře

  1. Anonim napsal:

    Dobry den rada bych okomentovala vase stranky jsou hezke to je pravda ale moc se v nich nevyznam a posle me je tu malo receptu.
    Dekuji za pochopení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>