Angrešt, pruhované mlsání

angrest

Angrešt – srstka obecná (Grossularia uva crispa) je trnitý keř původně volně rostoucí a dorůstající až do výšky 3 metrů. Na většině zahradách jeho keře známe spíše jako menší bonsaje.

O jeho původu se toho příliš neví. Ačkoli je angrešt velice rozšířený i v Africe a na Blízkém východě, první zmínka se objevila již v 16. století v Anglii. V Čechách se jeho pěstování rozšířilo až ve 19. století.

Plody angreštu jsou oválné světle zelené barvy s bílými žilkami. Sbírají se jakmile nabudou zelené barvy, ty nejsladší jsou ale více zbarvené dožluta. Jako ovoce je angrešt velmi zdravý. V lidovém léčitelství  se využíval jako prostředek proti zácpě a vyššímu krevnímu tlaku.

Obsahuje vitamíny B, E a C, díky těmto vitamínům je angrešt přirozeným antioxidantem a podporuje správné fungování organismu. Z minerálních látek obsahuje draslík, vápník, hořčík, zinek a železo. Důležitý je vysoký obsah křemíku, který zajišťuje pevnost tkání a zbavuje tělo těžkých kovů. Plody obsahují až 15 cukrů % převážně glukózu a fruktózu a vlákninu. Angrešt čistí střeva, zlepšuje trávení, a zároveň podporuje tvorbu zdravé pokožky a vlasů. Napomáhá zmenšit množství kyseliny močové, a proto bývá doporučován lidem, kteří mají problém s artrózou.

Angrešt můžeme koupit v ovoci a zelenině, na farmách, trzích, v supermarketech či na zahradách. Je nutné vždy kupovat hladké plody bez známek plísní. Přezrálé plody jsou vhodné pouze na džem. Angrešt skladujeme v chladu a temnu.

Plody lze kompotovat i mrazit, připravuje se z nich víno, ovocné saláty, čatní i dezerty. Angreštová omáčka je výborná k masu. Výborný je angrešt s kombinaci s jogurtem a medem. Z dužiny tohoto ovoce dokonce můžeme vyrobit pleťovou masku a uklidnit a rozjasnit tak pleť.

 

Angreštová omáčka

500 g očištěného angreštu

2 lžíce citrónové šťávy

2 lžíce hladké mouky

3 lžíce cukru

50 g másla

1 kelímek smetany

sůl

Angrešt povaříme s vodou a mícháme, aby se nepřipaloval, poté i s vodou prolisujeme. Z másla a mouky vytvoříme jíšku, zalijeme prolisovaným angreštovým protlakem, osolíme, přidáme smetanu, citrónovou šťávou a dochutíme cukrem. Za stálého míchání krátce povaříme. Omáčku podáváme k masům.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>