Borůvky, skvělý antioxidant

boruvky

Borůvky jsou plodem keře brusnice borůvky a patří mezi jedno z nejoblíbenějších ovocí rostoucí v divoké přírodě. Keříky brusnice borůvky najdeme především v jehličnatých lesích, kde často tvoří mohutné kobercové porosty.

Borůvky, plody temně modré barvy, dozrávají v období června a července, teď je tedy ten správný čas vyrazit do lesa a přinést si domů co největší zásobu této studnice zdraví.

Borůvky se řadí k významným léčivým potravinám už po mnoho staletí. Známé jsou hlavně svou bohatostí na vitamin C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence a lék nemocí z nachlazení.

Borůvky jsou ale také jedním z nejlepších přírodních zdrojů tříslovin a antioxidantů jako karoten, antokyan, pterostilben. Antioxidant pterostilben dokáže snižovat hladinu cholesterolu a navíc pomáhá regulovat množství cukru v krvi a je tak účinný v boji proti cukrovce 2. typu. Díky opravdu velkému množství antioxidantů působí proti rozvoji rakoviny, srdečních onemocnění, cukrovky a možná i degenerace mozku. Zároveň mají vysoký obsah železa a dalších bioaktivních látek.

Borůvky také pomáhají při střevních onemocněních a průjmech a při léčbě zánětů močových cest. Léčí podobně jako mrkev šeroslepost a zlepšují noční vidění. Dietologové doporučují zařadit borůvky do jídelníčku při hubnutí.

I listy brusnice borůvky mají podobné účinky jako plody. Sklízíme je počátkem léta a sušíme pro pozdější užití. Čaj z těchto listů je vhodný při střevních a žaludečních potížích. Pít bychom ho měli i při snaze snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má také příznivý vliv na ledviny a močové cesty. Při vnější aplikaci zmírňuje projevy kožních nemocí.

Čerstvé borůvky je nejlépe nasbírat v čistém lese. Lze je i zakoupit, v takovém případě vybíráme hladké plody, ze kterých neteče šťáva.

Borůvky jsou ovocem určeným k rychlé konzumaci, po natrhání je uchováváme v lednici nanejvýš dva dny. Při delším skladování jsou náchylné k plesnivění. Nejvhodnější je borůvky usušit a zmrazit.

Čerstvé je můžeme konzumovat buď samotné, nebo jako takzvaný žahour – rozmačkané s cukrem a smetanou. Stejně jako meruňky jsou i borůvky oblíbené na kynuté knedlíky. Naprosto vynikající jsou v ovocných kokejlech a osvěžujících zmrzlinových pohárech. Ochutnat musíte i borůvkové marmelády a džemy, které můžete zařadit do snídaní. Zavařené borůvky pak mohou posloužit jako první pomoc při zažívacích potížích. Borůvky nezaostávají ani v podobě borůvkové sirupy a ovocné víno.

Sandra Š.
foto: Evie Fjord, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>