Bramborový salát s koprem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Již staří Egypťané používali kopr při bolestech hlavy a v antickém Římě třeli koprem svaly gladiátorů, aby měli v boji větší sílu. Do celé Evropy se kopr rozšířil za panování Karla Velikého.

Původem je kopr orientální koření. V současnosti je díky snadnému pěstování rozšířen téměř všude. Kopr podporuje chuť k jídlu, má uklidňující účinky, je mírně močopudný a působí proti nadýmání. Pro mnohé je jistě překvapením, že kopr obsahuje velké množství vitaminu C (až 130 mg ve 100 g).

Kopr má velmi výraznou vůni i chuť, a tak se přímo hodí ke kuchařským experimentům. Kopr bramborový salát zjemní a dodá mu velmi nápadité aroma. Vyzkoušejte recept na tento trochu odlišný bramborový salát a uvidíte, že si u sváteční večeře velmi pochutnáte. Co takhle přidat kopr do bramborového salátu a zpestřit si tak štědrovečerní mlsání?

Pro 4 mlsouny:

800 -1000 g vařených brambor

200 g zakysané smetany

olej

citronová šťáva nebo vinný ocet

kopr

jarní cibulka

sůl, pepř

Brambory vcelku uvaříme a následně zpracujeme ještě zatepla. Oloupeme je a nakrájíme na plátky či na kostičky ještě před vychladnutím. Promícháme s olejem, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou nebo vinným octem. V tomto stavu je pak necháme vychladnout. Omytý kopr nakrájíme a přimícháme do smetany. Tuto směs pak přidáme k vychladnutým bramborám a opatrně smícháme. Nakonec přisypeme jarní cibulku a lehký bramborový salát je na světě.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>