Brokolicová polévka

brokolicova-polevka

Brokolice je velmi chutná a na vitaminy bohatá zelenina. Obsahuje velké množství vitaminu C, proto se její konzumace doporučuje hlavně v zimním a chřipkovém období. Dále pak obsahuje vitamin E, karoten, draslík, fosfor, vápník a dalo by se pokračovat. Má i spoustu minerálů, podporuje tvorbu hormonů a vlákniny.

Nejčastěji se brokolice připravuje v mírně osolené vodě. Z hlediska zachování všech látek se její úprava doporučuje v páře.

Jedlé jsou dokonce i listy brokolice, avšak pozor jen mladé listy jsou chutné, straré bývají tuhé a hodně vláknité.

Pro 4 mlsouny:

1 brokolice (cca 500g)
1 malá cibule
trochu másla
1l zeleninového vývaru
sůl
pepř
smetana ke šlehání
uzený losos

Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na male kousky. Na másle zlehka osmažíme cibuli, přilijeme vývar a povaříme na mírném ohni asi 5 minut. Přidáme kousky brokolice a vaříme 10 minut. Poté brokolici rozmixujeme a přidáme sůl a pepř. Poté za stálého míchání přidáme smetanu, kdo nemá rád moc smetany, tak si může ozdobit jen talíř lžící smetany a zalít polévkou. K polévce se výtečně hodí uzený losos.

rdc
foto: farhad ibrahimzade, unpslash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>