Bruschetta

Bruschetta

Pokud milujete olivový olej, pak je to další pokrm, kterým potěšíte vaše chuťové buňky. Jeho příprava je velice jednoduchá a zvládne ji i laik.

Bruschetta (čtěte: brusketa) pochází ze slova bruscare, což v překladu znamená opečeno na uhlí.

Takže bruschetta je vlastně topinka na česneku (avšak z bílého chleba) podávaná s rajčaty, bazalkou, olivovým olejem a solí.

Jiný kraj, jiný mrav, a tak známe mnoho podob, setkat se můžeme například s houbovou či fazolovou úpravou.

Bruschetta pochází z Toskánska a její kořeny sahají až do 15. století.

Jejími vynálezci byli pravděpodobně výrobci olivového oleje, kteří nosili do mlýna chléb, který pak opékali nad ohněm. Později je napadlo, že by díky chlebu mohli ochutnávat a rozeznávat chuť nového oleje. Po čase na chléb přidali česnek a poté rajčata a… bruschetta byla na světe.

Chléb je nutné nakrájet na tenké plátky, avšak pozor, nesmí skrz ně prosakovat ani olej ani rajčatová směs.

V Itálii se dnes připravuje na speciálních grilech, zvaných brustolina. Je to vlastně jednoduchý kovový plát s drátěnou podložkou, který se pokládá na oheň nebo na uhlíky, kde se pak opéká chléb.

Pro 4 mlsouny:

8 plátků bagety (veky)
6 středně velkých rajčat
2 stroužky česneku
čerstvá bazalka dle chuti
100 ml panenského olivového oleje
sůl dle chuti

Rajčata nakrájíme na čtvrtky a zbavíme je semínek. Dužinu nakrájíme na kostičky a v míse promícháme s olivovým olejem. Bazalku natrháme na malé kousky a přidáme k rajčatům, dochutíme solí podle chuti.
Pečivo opečeme do křupava buďto v troubě, nebo na grilu. Potřeme česnekem a namažeme rajčatovou směsí, pokapeme olivovým olejem. Bruschettu můžeme ozdobit třeba hoblinkami parmazánu, olivami nebo lístky z bazalky.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>