Carpaccio z červené řepy

carpaccio

Víte, jak carpaccio na svět přišlo?

Byl jednou jeden Harryho bar v Benátkách, který mimo vlivných mužů navštěvovaly i krásné ženy.

Jednou z těchto žen byla komtesa Amalia Nani Mocenigo, která nemohla jíst vařené maso. Komtesa se svou dietou svěřila majiteli baru a ten, protože měl pro tuto dámu slabost, vymyslel tuto delikatesu. Tenoučké plátky syrové svíčkové rozprostřel na talíř a pokropil je bílou omáčkou z majonézy, smetany, citrónové šťávy, worcester omáčky a to vše osolil a opepřil. Vzniklá kombinace barev vnukla Ciprianimu pojmenovat toto dílo po benátském renesančním malíři, který se proslavil brilantními červenými a bílými tóny na svých obrazech – Vittore Scarpazza, zvaného Carpaccio. A tak přišlo na svět carpaccio…

Postupem času dali kuchaři vzniknout dalším variacím tohoto pokrmu a my se tak můžeme setkatnamísto svíčkové i s plátky syrového lososa, tuňáka, hub či červené řepy.

Pro 4 mlsouny:

4 ks středně velké červené řepy
0,1 l olivového oleje
½ svazku rozmarýnu
½ svazku tymiánu
½ svazku bazalky
1 hrst piniových oříšků
1 lžíce hrubozrnné soli (na pečení)
sůl, pepř dle chuti

Červenou řepu u stopky mírně nařízneme do kříže (bude se lépe loupat a teplo při
pečení jí lépe prostoupí), vložíme do alobalu, pokapeme trochou olivového oleje,
osolíme hrubozrnnou solí, opepříme a přidáme pokrájené bylinky. Pečme při 190°C do změknutí – cca 1 hodinu. Piniové oříšky mírně opražíme na suché pánvi. Bazalkové listy natrháme do olivového oleje, rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Vzniklý bazalkový olej osolíme, opepříme a případně přecedíme.
Hotovou a vychlazenou řepu oloupeme, nakrájíme na co nejtenčí plátky a poskládáme na talíř. Posypeme piniovými oříšky, pokapeme bazalkovým olejem a dle potřeby osolíme.

Tip: Carpaccio můžete doplnit o čerstvý polníček či rukolu a kdo by snad neměl rád piniové oříšky, může je nahradit za vlašské ořechy.

recept: chefparade.cz
foto: s.ralph2010


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>