Chilli con carne

chilli-con-carne

„Chilli con carne“ v překladu ze španělštiny vlastně znamená „chilli s masem“. Když se o tomto pokrmu hovoří, každému se hned vybaví americký Divoký západ.

Toto jídlo si v Texasu vařili zlatokopové, když se potřebovali posilnit. Pokrm se rozšířil se rychle po celé Americe a není divu, že se původní recept po těch letech někam zatoulal.

Existuje však doslova tisíce variant a každá rodina pochopitelně vaří tu svoji. V Texasu do “ mísy červeného“ („a bowl of red“), jak pokrmu říkají, nedávají fazole, jiní si ho naopak bez fazolí nedovedou představit. Někteří schvalují jen oregáno, jiní holdují majoránce.

Je však jisté, že tento pokrm, díky své jednoduchosti, zvládne úplně každý a že se výtečně hodí pro početnější hostinu. Chilli con carne lze jíst bez přílohy, kombinovat však lze s nachos chipsy nebo s vařenou rýží. Výtečně chutná se strouhaným čedarem, hlákovým salátem a guacamole.

Pro 4 mlsouny:

rostlinný olej

500 g mletého hovězího

2 cibule

3 stroužky česneku

1 plechovka fazolí

200 g sladké kukuřice

1 plechovka loupaných rajčat

paprika

oregano

chilli

Cibuli oloupeme a nakrájejte najemno. Oloupeme a vylisujeme česnek. Papriku nakrájíme na malé kostky. Cibuli za stálého míchaní (tak 3-4 minuty) osmažíme ve velké pánvi. Přidáme papriku a zamícháme. Přidáme maso a chilli a zamícháme tak, aby se maso rovnoměrně obalilo v chilli. Maso osmahneme a přidáme rajčata, fazole i kukuřici. Podle potřeby podlijeme vodou.Přivedeme směs k varu. Oheň stáhneme a necháme dusit pod pokličkou za občasného míchaní cca 45 min. Nakonec přidáme oregano, sůl, pepř a trochu chilli.

Tip pro mlsouny: Do pokrmu můžeme přidat i lžíci cukru nebo jeden nebo dva čtverečky hořké čokolády. Přidáváme ji zároveň s fazolkami a výsledkem je krásná barva a zajímavá chuť.

rdc
foto: Artur Kornakov, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>