Chuť na něco dobrého? Upečte si clafoutis!

clafoutis

Clafoutis je světoznámý třešňový dezert. Pochází z francouzského regionu Limusin a do světa se rozšířil v 19. století.

Clafoutis je velmi lehký moučník, který obsahuje jen minimum tuku.

Tradičně se tento moučník připravuje s třešněmi, ale můžete je nahradit i jiným ovocem.

V originální verzi se připravuje z nevypeckovaných třešní, které moučníku dodají intenzivní aroma.

2 vejce
200 g smetany (12%)
60 g cukru
50 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
40 g kakaového prášku
kůra z ½ pomeranče
250 g třešní
+ máslo a mouka (na vymazání formy)

Vejce, smetanu, cukr a nastrouhanou kůru z pomeranče vyšleháme. Přimícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy a zasypeme třešněmi.

Tip: Clafoutis můžeme podávat nejen studené ale i teplé zasypané cukrem. Chutná skvěle i se zmrzlinou, ušlehanou šlehačkou či vanilkovou omáčkou.

Martina Mlsná
foto: balise42


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>