Čočková polévka jak ji neznáte

cockova polevka

Kromě koriandru a kmínu se do této polévky přidávají i rajská zrna, známá také jako guineiský pepř. Tato zrna mají říznou chuť s peprnou příchutí. Výbornou chuť dodávají svařenému vínu, jehněčímu masu, bramborám, lilku a polévkám.

Rajská zrna jsou charakteristická především pro západoafrickou kuchyň. V západní Africe se rajská zrna používají do bylinných léků, ulevují při nadýmání, mají také stimulující a diuretické účinky?

 

 

Pro 4 mlsouny:

 

2 lžíce olivového oleje

2 cibule

2 mrkve

½ celeru

2 lžičky soli

½ kg čočky

1 plechovka loupaných rajčat

1 a½ litru kuřecího nebo zeleninového vývaru

½ lžičky koriandru

½ lžičky mletého kmínu

½ lžičky guinejského pepře

 

Cibuli nakrájíme na jemno. Mrkev a celer nastrouháme. Olej rozehřejeme ve větším hrnci. Přidáme cibuli, mrkev, celer, sůl a restujeme, dokud cibule nezeskelnatí. Přimícháme zbytek ingrediencí, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a vaříme, dokud čočka nezměkne – přibližně 40 minut. Dochutíme dle potřeby a  vymixujeme do požadované konzistence. Ihned podáváme.

 

Martina Mlsná

Foto: modernskillet.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>