
Nelíbí se vám, jaké pečivo se nabízí na pultech obchodů? Přesto se nechcete pečiva vzdát?
Zkuste si příště upéct domácí housky.
Jsou dobré, syté a kromě výborné chuti vás navíc bude hřát dobrý pocit, že jste si je upekli sami.
Zvládne je i pekař amatér a k jejich přípravě budete potřebovat zhruba dvě hodiny plus čas na vystydnutí.
Na 8 housek:
2 lžičky sušeného droždí
lžička cukru
50 g másla
500 g hladké mouky
1 vejce
+ 1 vejce na potření
+ mák, kmín, hrubozrnná sůl, sezamová semínka na posypání
Mléko ohřejeme, musí teplé, ale ne horké. Polovinu mléka nalijeme do hrnečku a v druhé půlce rozpustíme máslo. Do hrnečku přimícháme droždí a cukr, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Mezitím v míse smícháme mléko, máslo, mouku, sůl, vejce a nakonec přidáme i kvásek. Propracujeme v hladké vláčné nelepivé těsto. Použít lze robota, vařečku i vlastní ruku. Přikryjeme a necháme v teple nakynout, až těsto zdvojnásobí objem. Těsto vyklopíme na pracovní desku a rozdělíme na 8 dílů. Každý díl rozdělíme na tři díly a upleteme housku. Housky umístíme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut dokynout. Poté každou potřeme vejcem a posypeme. Vložíme do trouby předehřáté na 175 stupňů Celsia a pečeme 12 – 15 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout.
foto: redakce
recept mam vyzkouseny a poved se mi ..dekuji za receptik