Domácí housky

domaci housky

Nelíbí se vám, jaké pečivo se nabízí na pultech obchodů? Přesto se nechcete pečiva vzdát?

Zkuste si příště upéct domácí housky.

Jsou dobré, syté a kromě výborné chuti vás navíc bude hřát dobrý pocit, že jste si je upekli sami.

Zvládne je i pekař amatér a k jejich přípravě budete potřebovat zhruba dvě hodiny plus čas na vystydnutí.

 

Na 8 housek:

270 ml mléka
2 lžičky sušeného droždí
lžička cukru
50 g másla
500 g hladké mouky
2 lžičky soli
1 vejce
+ 1 vejce na potření
+ mák, kmín, hrubozrnná sůl, sezamová semínka na posypání

Mléko ohřejeme, musí teplé, ale ne horké. Polovinu mléka nalijeme do hrnečku a v druhé půlce rozpustíme máslo. Do hrnečku přimícháme droždí a cukr, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Mezitím v míse smícháme mléko, máslo, mouku, sůl, vejce a nakonec přidáme i kvásek. Propracujeme v hladké vláčné nelepivé těsto. Použít lze robota, vařečku i vlastní ruku. Přikryjeme a necháme v teple nakynout, až těsto zdvojnásobí objem. Těsto vyklopíme na pracovní desku a rozdělíme na 8 dílů. Každý díl rozdělíme na tři díly a upleteme housku. Housky umístíme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut dokynout. Poté každou potřeme vejcem a posypeme. Vložíme do trouby předehřáté na 175 stupňů Celsia a pečeme 12 – 15 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout.


Reakce na Domácí housky

  1. silvie napsal:

    recept mam vyzkouseny a poved se mi ..dekuji za receptik

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>