Zázvor, rostlina výrazné chuti i vůně. Někdo ho miluje, jiný nesnáší.
Jde si k němu najít cestu, podobně jako k olivám či kaviáru. Ať už patříte mezi ty, kteří ho zbožňují v jakékoli podobě, či si k němu cestu teprve hledají, měli bychom ho konzumovat pravidelně, obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek.
Obsahuje vitamíny A, B, C a E, ale také minerální látky jako sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník či železo. Jednou z mnoha látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, kterému zázvor vděčí za svou typickou pikantní chuť. Zázvor má pozitivní účinky na trávicí trakt. Umí potlačit nadýmání a pálení žáhy. Dokáže nám pomoct od rýmy, migríény či chřipky. Je protizánětlivý a posiluje imunitu. V neposlední řadě umí zmírnit potíže při cestování autem či lodí.
Dopřejte si tento elixír v podobě zázvorové limonády.
Na sirup:
cca 0,5 litru vody
cca 5 cm nastrouhaného zázvoru
200 g třtinového cukru (lze zkombinovat s medem)
sůl
K podávání:
citróny
perlivá voda
máta
led
Do hrnce dáme vodu se zázvorem a přivedeme k varu. Přidáme cukr a špetku soli. Mícháme, dokud se vše zcela nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladnout. Zcedíme přes plátno do čisté sklenice a uskladníme v chladu. Sirup v této podobě vydrží klidně i 14 dní. Při servírování do sklenice k sirupu přidáme citrón (nešetříme), případně i led a čerstvou mátu a perlivou vodu.
Sandra Š.
foto: Depositphotos