Drážďanská štola

drazdanska stola_23 11

Tradiční německá obdoba naší vánočky plná mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu.

Tradice pečení štol sahá až do 15. století. První historická zmínka se poprvé objevila v roce 1474. Původně se však neříkalo “Stollen” tedy štola, ale “Striezel”, což v překladu znamená, pletenec či pletýnka.

V Drážďanech, kde štola vznikla, je zároveň nejstarší německý vánoční trh, který nese název “ Dresdener Striezelmarkt”, a pojmenován je právě po tomto vánočním pečivu.

Drážďanská štola resp. Dresdner Stollen je od roku 1997 ochrannou známkou a právo pravou drážďanskou štolu péct má pouze omezený počet pekáren v Drážďanech a okolí.

Tvar štoly symbolizuje Ježíška zabaleného do plen a podle tradice se štola nesmí nakrojit dříve, než o Štědrém večeru po bohoslužbě. Jedině tak prý ochráníte dům od nemocí. Štola by se měla nechat odležet minimálně 3-4 týdny, je tedy potřeba upéct ji s dostatečným předstihem.

1 kg polohrubé mouky
+ mouka na vál
10 dkg droždí
20 dkg cukru krystal
40 dkg másla
+ 5 lžic másla na potření
5 dcl mléka
20 dkg kandovaného ovoce
15 dkg nahrubo nasekané mandle
15 dkg rozinek
1 vanilkový cukr
5 lžic rumu
citrónová kůra z 1 citrónu
špetka soli

Den předem: Kandované ovoce si spolu s mandlemi a rozinkami namočíme do rumu.

Další den: Droždí rozmícháme v pěti lžících teplého mléka se špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Jakmile kvasnice vzejdou, přidáme zbytek vlažného mléka, cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, sůl, změklé máslo, prosátou mouku a uděláme těsto. Vařečkou zaděláváme těsto tak dlouho, až se na povrchu začnou dělat puchýřky. Přidáme ovoce a mandle s rumem a znovu propracujeme. Necháme v teple 2 hodiny kynout, opět propracujeme a necháme dalších 30 minut kynout.

Rozdělíme na  dva díly. Na pomoučněném válu z nich vyválíme placky a následně vytvoříme ovály, 2/5 přehneme, aby nám vznikl žlábek. Dáme na plech s pečícím papírem do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Pečeme asi 1 hodinu. Měla by krásně zezlátnout a těsto by se nemělo lepit na špejli. Hned po upečení potřeme máslem a po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a poté pevně zabalíme do alobalu a necháme v chladu uležet (ideálně 3-4 týdny).

Sandra Špačková


Reakce na Drážďanská štola

  1. Martin napsal:

    Nesmysl….

Napsat komentář k Martin Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>