Fazolky Adzuki aneb královny fazolek

adzuki

Jsou to fazolky pěstované především v Japonsku, kde jsou velmi oblíbenou luštěninou. Vynikají svou jemnou oříškovou chutí.

Jsou stravitelné lépe než ostatní luštěniny a mají pozitivní vliv na chod ledvin. Podle čínsko-japonské medicíny jsou ledviny centrem životní energie, díky tomu mají tyto fazolky velký význam i v jing jang harmonii.

Obsahují vysoký obsah fosforu, vápníku a bílkovin, do svého jídelníčku ho často zařazují vegetariáni.

Používají se do polévek, pomazánek, salátů a nákypů. V Japonsku se často vaří se sladkou rýží. Nebo se z nich připravují marmelády a bonbony. Pravda pro nás Čechy asi zajímavá, exotická představa, avšak pro Japonce denní chléb.

Adzuki na sladko

Pro 4 mlsouny:

2 hrnky fazolí adzuki
1 ½ hrnku sladké rýže
hrst rozinek
3 hrnky jablek nakrájených na drobné kostičky
sůl
máslo na vymazání formy

Sladkou rýži vaříme podle návodu. Adzuki také vaříme 20-30 minut, v tlakovém hrnci 5-7 minut. K fazolkám přidáme rozinky a vaříme dalších 5 minut. Osolíme a přidáme jablka, znovu vaříme – do měkka. Zapékací mísu si vymažeme máslem, vložíme rýži a vrstvu připravených adzuki fazolek. Pečeme na 190°C 10 minut. A můžeme podávat, pokud se někdo ke stolu opozdí, pak to nevadí, takto připravená rýže na sladko je výborná i za studena.

Adzuki na slano

Pro 4 mlsouny:

3 hrnky uvařených fazolek adzuki
3 cibule
3 stroužky česneku
1 střední mrkev
2 šálky nakrájené dýně na kostičky
olivový olej
sůl
sójová omáčka dle chuti
lžička sušeného rozmarýnu
Adzuki si uvaříme v neosolené vodě. Cibuli, mrkev nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji spolu se solí. Necháme zesklovatět a zalejeme vývarem, přidáme česnek, rozmarýn a dýni. Necháme na mírném ohni dusit. Po 40-45 minutách by měla dýně změknout. Poté přidáme fazolky a tak 2 minutky ještě povaříme. Nakonec dochutíme sojovou omáčkou. Podává se bulgurem, rýží nebo s kuskusem.

rdc


Reakce na Fazolky Adzuki aneb královny fazolek

  1. Petr napsal:

    Fazole adzuki jsou skvělé a nutričně zajímavé luštěniny s příjemnou chutí. Je pravda, že v asii jsou asi nejoblíbenější ve variantě s rýží. Já mám rád ale jejich kombinaci se zeleninou, pomalu vařené – až jsou téměř lehce rozvařené a i pak snadno stravitelné.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>