Fegato con spinaci

Fegato con spinaci je pokrm typický pro Itálii. Jako většina receptů pocházející z této slunné země je v cukuletu hotový.

Používá se do něj Coppa di parma. Coppa je sušená syrová vepřová krkovička nebo plec. Prosciutto crudo je sice populárnější, ale coppa je výraznější chuti i vůně. Krájí se stejně jako prosciutto na velmi tenké plátky a používá se jako antipasti nebo jen tak k červenému vínu a olivám.

 

 

Pro 4 mlsouny:

 

500 g telecích jater

200 g bílé cibule

500 g čerstvého špenátu

1 citron

40 g másla

sůl

muškátový oříšek

čerstvě namletého pepře

2 lžíce mouky

30 g coppa di parma nebo slaniny

 

Játra umyjeme pod studenou tekoucí vodou, osušíme je a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Špenát omyjeme ve vodě a necháme osušit. Z citronu ostrouháme kůru. Rozpůlíme ho a vymačkáme z něj šťávu. Polovinu z másla dáme rozehřát na pánvi a cibuli na něm dozlatova opečeme. Poté k ní přidáme okapaný špenát, lehce osolíme a přimícháme i citronovou kůru. Špenát necháme povadnout. Poté špenát ochutíme muškátovým oříškem a trochou citronové šťávy. Vyndáme z pánve a dáme na předehřátý talíř, nečím přiklopíme, abychom zeleninu uchovali teplou. Játra opepříme a obalíme v mouce. Zbytek másla rozehřejeme a játra na něm z každé strany asi dvě minuty opečeme. Osolíme a položíme na špenát. Coppa nebo slaninu opečeme dokřupava a položíme na játra.

 
Martina Mlsná

Foto: © Thomas Neckermann, www.brigitte.de

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>