Pečený fenykl

fenykl_unsplash

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) je léčivá rostlina. Roste převážně ve středomoří jako divoká rostlina, a zde je taky nejvíce využívaná. Dále je velmi oblíbená v asijské kuchyni. V České republice roste v oblasti jižní Moravy.

Fenykl má protikřečové účinky, výborně působí proti nadýmání. Funguje jako prostředek ke snižování chuti k jídlu. Ke konzumaci je určena hlíza, tvořená vzájemně se překrývajícími řapíky. Vaří se z něj odvar, který se používá při očních potížích na obklady nebo jako oční kapky. Fenyklová hlíza obsahuje vysoký obsah minerálů – zejména sodíku a železa i vitamínů – především C a E a provitamin A.

Fenykl je známý pro slvou anýzovou chuť. Proto se využívá do cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá k dochucení polévek, omáček, bylinkového másla, velice oblíbený je v salátech a výtečně se hodí k rybám. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.

Vyzkoušejte jeho sladkou chuť v jednom z těchto receptů.

Pečený fenykl

Pro 2 mlsouny:

2 bulvy fenyklu

2 lžíce  parmazánu – nastrouhaného

2 lžíce mléka

50 g másla

sůl

Fenykl očistíme a dáme do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka, přibližně 10minut.Vyndáme, necháme okapat, rozkrojíme na 4 části a urovnáme do zapékací mísy vymazané máslem. Pokapeme mlékem, posypeme strouhaným sýrem, poklademe zbytkem másla a pečeme v mírně vyhřáté troubě, až zezlátne (asi 20 minut).

Výborné jako příloha k rybě

Fenykl s rajčaty a bílým vínem

Pro 4 mlsouny:

4 bulvy fenyklu

2 lžíce olivového oleje

4 rajčata

2 stroužky česneku

špetku chilli

1 lžičku rozemnutého tymiánu

150 ml suchého bílého vína

100 ml zeleninového vývaru

sůl, pepř

Troubu předehřejeme. Fenykl otrháme od listů a nakrájíme podélně na čtvrtky. V pánvi na rozehřátém oleji ze všech stran osmahneme, dokud nezezlátne. Osmažený ho pak přeneseme do zapékací mísy

Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky.

V pánvi necháme olej po fenyklu a opečeme v něm česnek, posypeme chilli a tymiánem a chvilinku opékáme. Přisypeme rajčata a povaříme další 3 minuty. Přilijeme víno, přivedeme k varu a ještě minutu povaříme. Nakonec přilejeme vývar a vaříme další 3 minuty.

Tuto omáčku osolíme a opepříme a zalejeme tím fenkyl.  Překryjeme a dusíme asi hodinu.

Tato úprava se hodí ke grilovanému masu.

rdc
foto: Anurag Arora, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>