Grilovací sezóna začíná. Jste připraveni?

grilovane maso

Grilovací sezóna je již zahájena a intenzita vůní ze zahrad a balkónů se bude s přibývajícími teplými dny zvyšovat.

Sbíhají se vám z linoucích se vůní sliny? Není nic snazšího než se také zapojit mezi grilovací nadšence!

Pořiďte gril, grilovací náčiní, posezení a hurá do toho.

Jaký vybrat gril a jak vlastně správně grilovat, abyste se stali mistry grilování?

Bez grilu to nepůjde

Klíčem k dokonalému grilování je ten správný gril. Dnešní nabídka grilů je pestrá, pojďme se seznámit s jednotlivými druhy grilů.

Plynové grily 

Grilování na plynových grilech je velice snadné. Plynové grily mají tu výhodu, že u nich odpadá starost se zdlouhavou přípravou a podpalování dřevěného uhlí. Hořáky umí rozžhavit grilovací rošt rovnoměrně a dokáží udržet konstantní  teplotu po celou dobu grilování. Díky tomu docílíte rovnoměrného propečení. Plynový gril ocení ti, kdo chtějí grilovat i složitější pokrmy.

Kvalitní plynové grily jsou bezpečné, přesto je potřeba dodržovat bezpečnostní pokyny. Jako to, že při zapalování grilu musí být vždy otevřený poklop nebo, že se plyn odpojuje nejprve u grilu a teprve poté u láhve.

Elektrické grily 

Příznivci zdravého životního stylu ocení elektrické grily, které se stávají stále populárnější.

Zdaleka neplatí, že pokud se chcete stravovat zdravě, měli byste se vyhnout grilovaným jídlům vyhnout. Elektrické grily obsahují topnou spirálu, která svým výkonem nahrazuje plynový hořák nebo dřevěné uhlí. Pod spirálou se pak nachází odkapávací nádoba na omastek, který by jinak kapal do grilu a z něj se pak vypařovaly zdraví škodlivé látky. Výhodou je také jejich snadná manipulace.

K bezpečnosti je potřeba dodržovat připojení grilu k zajištěným zásuvkám a udržovat přípojku v suchu.

Grily na dřevěné uhlí 

Na dřevě chutná nejlíp. Pokud jste zastánci klasického grilování na dřevěném uhlí, je vaše volba grilu jasná. Grily na dřevěné uhlí dnes zdaleka nejsou obyčejné. Obsahují spoustu příslušenství pro pohodlné grilování jako odkládací plocha, poklop a další.

U těchto grilů je potřeba být opatrný a používat rukavice. Pozor si dejte na tekuté podpalovače, které je vhodnější nahradit odpalovacími kostkami.

Kde vybrat gril?

Gril lze pořídit v kdejakém hobby marketu, pokud si ale nejste jistí, jaký gril vybrat a chcete ke grilu získat také praktické rady a konzultaci, obraťte se na Grily Weber.  Celý Weber sortiment včetně veškerého příslušenství najdete jak v kamenné prodejně, tak v e-shopu, za stejné maloobchodní ceny

6 tipů jak správně grilovat

-   Grilování začíná nákupem. Jedině s kvalitními surovinami můžete dosáhnout chutného výsledku. Nechte si u řezníka doporučit vhodné maso.
-   Maso by při položení na gril mělo mít pokojovou teplotu.
-   Marinováním masu nijak nepomůžete. Raději nechte vyniknout přirozenou chuť dobrého masa. Když marinovat, tak krátce.
-   Solte správně. Maso před grilováním osolte jen minimálně. Maso dosolte až těsně před stažením masa z grilu, případně jej dosolte až při konzumaci.
-   Při grilování zapomeňte na vidličku. Používáním vidličky k obracení masa se připravíte o všechnu šťávu v něm a maso bude ve výsledku suché a tuhé. K manipulaci s masem na grilu používejte jen grilovací kleště.
-   Každé grilování zakončete vyčištěním grilu. Rošty je nutné při vysoké teplotě vypálit, očistit kartáčem a případně použít speciální čistič. Také nezapomeňte čistit a vyměňovat misky na zachytávání tuku. Pečlivým čištěním připravujte gril na další používání a prodlužujete jeho životnost.

Co vlastně grilovat?

Na gril podle mnohých patří jen maso, to ale není úplně pravda, na grilu totiž lze připravit kde co, od guláše, přes ryby, zeleninu, ovoce, po dezerty. Inspirujte se recepty na gril a najděte mezi nimi své favority.

Nakonec nezbývá nic než pozvat své přátele a rodinu a patřičně je pohostit.


2 Reakce na Grilovací sezóna začíná. Jste připraveni?

  1. Filip Novák napsal:

    Ještě bych doplnil, že se dá grilovat i na suchém dřevě (dub, buk, jasan, habr). Je ale dost zásadní, aby bylo dřevo suché. Vlhkost do 20%. Na suché dřevo se čeká min. 2 roky a musíte jej správně uskladnit.

  2. Dobrák napsal:

    Tento jsem vybíral hodně dlouho a po zkušenostech přátel se značkou ETA jsem se rozhodl pro tuto značku. Oproti grilům přátel (nepamatuji si typy, ale pořizovací cena byla podobná) má skoro dvojnásobný příkon. Díky tomu je i rychlejší příprava potravin. Vrchní kryt je otočný a má určitou vůli, takže na rozdíl od jiných značek potraviny zde mohou mít libovolnou tloušťku a rozdíl tlouštěk potravin podle mých zkušeností může být až 1,5cm. Pouze upevňovací šroub (aby se víko nepohnulo) má vůli, což není zrovna ideální a doba grilování se trochu protáhne. Ale ne nějak výrazněji.

Napsat komentář k Filip Novák Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>