Grilované žampiónové špízy

Vůni rozpáleného grilu pozorujeme v tomto období čím dál častěji. Nemusíme ale vždy grilovat jen maso.

Třeba takové plněné žampióny, to je teprve to pravé mlsání.

Během chviličky zvládnete připravit hned dvě směsi pro jejich naplnění a samotné grilování vám nezabere více než deset minut.

K této skvělé baště se hodí čerstvý chléb nebo zeleninový salát. Dobrou chuť.

 

Pro 4 mlsouny:

16 větších žampiónů
1 pórek
2 lžíce oleje
sůl
pepř
½ lžičky kari koření
75 g smetany
8 plátků snídaňového špeku, nebo anglické slaniny
1 šalotka
1 stroužek česneku
75 g sýru feta
2 menší rajčata
4 větvičky tymiánu
4 špejle nebo jehly na gril

Houby očistíme, nožičky odkrojíme a polovinu z nich nakrájíme na malé kostičky. Omytý pórek nakrájíme na tenká kolečka. Olej rozehřejeme na pánvi. Houbové kostičky a pórek na něm asi tři minuty podusíme. Ochutíme solí, pepřem a kari. Přidáme smetanu a necháme zredukovat na polovinu. 8 houbových kloboučků naplníme hotovou směsí. Přiklopíme druhým naplněným kloboučkem, obalíme špekem nebo slaninou a napíchneme na jehlu. Šalotku a česnek nasekáme najemno. Fetu natrháme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Lístečky tymiánu natrháme. Vše smícháme a ochutíme solí a pepřem. Touto směsí naplníme zbylých osm kloboučků. Plněné žampiony dáme na 10 minut na gril a za občasného otáčení opékáme, až bude slanina dokřupava. Druhé žampióny grilujeme přibližně 6 minut.

Martina Mlsná
foto: Food & Foto, Hamburg, lecker.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>