Na den 1.11. připadá každoročně svátek Všech svatých. Převážně v anglických zemích mu předchází večer ve znamení oslav Halloweenu. U nás sice nemá Halloween takovou tradici, ale postupně si získává větší oblibu.
Kořeny svátku sahají až do 5. století, kdy Keltové slavili v tento den konec léta a příchod nového roku. Při tomto veselí hořely obrovské ohně a lidé se odívali do převleků, aby se chránili před zlými duchy.
V době, kdy se katolická církev snažila vymýtit pohanské zvyky, byl Samhain, jeden z nejoblíbenějších svátků, nově nahrazen křesťanským svátkem Všech svatých (All Hallows’ Day), který připadá právě na 1. listopadu.
Halloweenská tradice se díky přistěhovalcům z Irska dostala í do Ameriky. Irové, jejichř přistěhovalci přenesli tuto tradici do Ameriky, vyřezávali děsivé obličeje do vydlabané řepy a tu dávali posledního října spolu se zapálenou svíčkou do oken, což mělo od domu vyhnat duše zemřelých.
Máte-li tento svátek také rádi a chcete-li odehnat duše okna I jinak než dýní. Upečte svým blízkým tyto vtipné muffiny.
Na 12 muffinů:
500 g marcipánu
375 g moučkového cukru
žlutá a zelená potravinová barva
350g smetanového sýru (např.Philadelphia)
1 citron
250 g mouky
3 lžíc kypřícího prášku
125 g cukru
1 vejce
¼ l mléka
90 ml rostlinného oleje
pečící papír a 24 papírových formiček
špejle
Den předem smícháme marcipán se 150g moučkového cukru. Z toho odejmeme 60 g a ten nabarvíme žlutou potravinářskou barvou. Žlutý marcipán vyrolujeme na pečící papír a vyřízneme 12 malých očiček. Zbytek marcipánu nabarvíme na zeleno. Z tohoto marcipánu vytvarujeme 7 dlouhých chapadel. Všechen marcipán necháme přes noc odležet (oschnout chcete-li).
Následující den vyšleháme smetanový sýr s 200 g moučkového cukru. Přimícháme zbytek zeleného barviva a dáme na 2 hodiny do chladu. Troubu předehřejeme na 175°C
Plech na muffiny vyložíme dvěma papírovými formičkami. Z citronu vymačkáme šťávu. Mouku spolu s kypřícím práškem prosijeme do mísy. Cukr, vejce, olej a 1 lžíce citronové šťávy smícháme. Přimícháme mouku a důkladně promícháme. Těsto rovnoměrně vylijeme do připravených formiček a pečeme 20-25 minut. Muffiny vytáneme z trouby a plechu a nekolikrát je propíchneme špejlí. 3 lžíce citronové šťávy smícháme s 25 g moučkového cukru dohladka.Tímto potřeme muffiny. Krátce před podáváním potřeme muffiny I obarveným sýrem a dozdobíme je připraveným marcipánem.
Sandra Špačková
foto a recept převzaty z: www.lecker.de