Halloweenské muffiny

Na den 1.11. připadá každoročně svátek Všech svatých. Převážně v anglických zemích mu předchází večer ve znamení oslav Halloweenu. U nás sice nemá Halloween takovou tradici, ale postupně si získává větší oblibu.

Kořeny svátku sahají až do 5. století, kdy Keltové slavili v tento den konec léta a příchod nového roku. Při tomto veselí hořely obrovské ohně a lidé se odívali do převleků, aby se chránili před zlými duchy.

V době, kdy se katolická církev snažila vymýtit pohanské zvyky, byl Samhain, jeden z nejoblíbenějších svátků, nově nahrazen křesťanským svátkem Všech svatých (All Hallows’ Day), který připadá právě na 1. listopadu.

Halloweenská tradice se díky přistěhovalcům z Irska dostala í do Ameriky. Irové, jejichř přistěhovalci přenesli tuto tradici do Ameriky, vyřezávali děsivé obličeje do vydlabané řepy a tu dávali posledního října spolu se zapálenou svíčkou do oken, což mělo od domu vyhnat duše zemřelých.

Máte-li tento svátek také rádi a chcete-li odehnat duše okna I jinak než dýní. Upečte svým blízkým tyto vtipné muffiny.

 

Na 12 muffinů:

 

500 g marcipánu

375 g moučkového cukru

žlutá a zelená potravinová barva

350g smetanového sýru (např.Philadelphia)

1 citron

250 g mouky

3 lžíc kypřícího prášku

125 g cukru

1 vejce

¼ l mléka

90 ml rostlinného oleje

pečící papír a 24 papírových formiček

špejle

 

Den předem smícháme marcipán se 150g moučkového cukru. Z toho odejmeme 60 g a ten nabarvíme žlutou potravinářskou barvou. Žlutý marcipán vyrolujeme na pečící papír a vyřízneme 12 malých očiček. Zbytek marcipánu nabarvíme na zeleno. Z tohoto marcipánu vytvarujeme 7 dlouhých chapadel. Všechen marcipán necháme přes noc odležet (oschnout chcete-li).

Následující den vyšleháme smetanový sýr s 200 g moučkového cukru. Přimícháme zbytek zeleného barviva a dáme na 2 hodiny do chladu. Troubu předehřejeme na 175°C

Plech na muffiny vyložíme dvěma papírovými formičkami. Z citronu vymačkáme šťávu. Mouku spolu s kypřícím práškem prosijeme do mísy. Cukr, vejce, olej a 1 lžíce citronové šťávy smícháme. Přimícháme mouku a důkladně promícháme. Těsto rovnoměrně vylijeme do připravených formiček a pečeme 20-25 minut.  Muffiny vytáneme z trouby a plechu a nekolikrát je propíchneme špejlí. 3 lžíce citronové šťávy smícháme s 25 g moučkového cukru dohladka.Tímto potřeme muffiny. Krátce před podáváním potřeme muffiny I obarveným sýrem a dozdobíme je připraveným marcipánem.

 

Sandra Špačková

foto a recept převzaty z: www.lecker.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>