Hovězí sendvič

hovezi-sendvic

Našlo by se jen málo lidí, kteří nikdy v životě neochutnali sendvič. Dokážeme si ho připravit sami doma, stačí si mezi dva krajíce chleba dát maso, oblíbenou uzeninu, sýr a kousek zeleniny a pak už jen sendvič sníst nebo zabalit s sebou na svačinu.

Kdo ho připravil jako první a kdo mu dal jméno? S nápadem dát maso mezi dva plátky chleba přišel první John Montagu, čtvrtý hrabě ze Sandwiche ve druhé polovině 18. století. Jak již tušíte tomto anglickém šlechtici má pokrm i jméno.

Hraběti ze Sandwiche prý vadilo, že mu maso vždy umastí prsty a nařídil svému kuchaři, aby ho dával mezi dva krajíce chleba. Tak zůstaly ruce čisté. První písemná zmínka o této příhodě byla v roce 1770 v cestopise Londýn od  Pierra – Jeana Grosleyho.

Pro 4 mlsouny:

2 lžíce barbecue omáčky

1 lžíce hořčice

4 tence nakrájené hovězí plátky

1 lžíce olivového oleje

1 červená cibule, nakrájená na plátky

8 lehce opečených plátků celozrnného chleba

2 hrsti rukoly

4 plátky čedaru

2 rajčata

2 malé uvařené červené řepy

sůl

V misce si smícháme babeque omáčku s hořčicí a steaky si touto směsí z obou stran potřeme. Na pánvi si rozehřejeme olej a osmažíme cibuli, dokud lehce nezhnědne. Cibuli vyjmeme a  přikryjeme, aby zůstala teplá. Na stejnou pánev dáme steaky, kde je opékáme 2 minuty z každé strany – pokud chceme, aby byly medium. Pokud máme raději propečenější, necháme je na pánvi o něco déle. Chvíli před vytažením z pánve maso osolíme.

Plátky chleba dáme na servírovací talíře a na chléb položíme rukolu, cibuli, steak, sýr, rajče a řepu. Navrch vše potřeme zbylou omáčkou a přikryjeme druhým plátkem chleba.

rdc
foto: Yoad Shejtman, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>