Hruškový nákyp s mákem – ten prostě musíte ochutnat

Sladké nákypy, kdo by je jako dítě nemiloval!

Udělejte si radost a potěšte své děti i chuťové buňky a upečte si tuto vynikající hruškovou dobrotu.

Připravte se na to, že se během pečení rozvoní tak, že budete mít chuť jej sníst ještě nedopečený.

V původním receptu se uvádí, že množství ingrediencí vystačí pro 4 mlsouny. No… My jsme jedli ve dvou lžíci za lžící a na třetího, ani na čtvrtého už se nedostalo…

Pro 2 – 4 mlsouny:

500 g hrušek
300 g staršího bílého nebo toustového chleba
4 vejce
sůl
¼ l mléka
250 g tvarohu
100 g cukru
2 lžíce prášku vanilkového pudinku
6 – 7 lžic pálenky (nejlépe hruškovice)
60 g máku
vanilkové aroma
máslo na vymazání formy
moučkový cukr na posypání

Formu o velikost 20 x 25 cm vymažeme máslem. Chleba nakrájíme na kostičky. Hrušky očistíme od jádřince a také nakrájíme na kostičky. Smícháme s chlebem a pálenkou. Vejce oddělíme. Žloutek smícháme s mlékem, cukrem, mákem, kapkou vanilkového aroma a pudinkem. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který opatrně přimícháme k žloutkové směsi. Nakonec vše ručně promícháme s hruškami a chlebem a vložíme do formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů 30 – 40 minut – povrch krásně zezlátne. Pocukrujeme a podáváme. Mňam!

Sandra Špačková
recept + foto: cinnamonandcoriander.blogspot.cz


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>