Indické kičrí

Kičrí (khitchri, kitchari) patří mezi ajuvérdské jídlo. Ajurvéda je věda o zdravém žití pocházející z Indie. V receptech vycházejících z tohoto myšlení se hojně používá římský kmín, kurkuima, zázvor, hřebíček, kardamon či asafoetida.

Asafoedita je pro svůj sirný zápach označovaná jako čertovo lejno. Jedná se o výrazně zahřívající koření s mnoha léčebnými efekty. Proto je třeba používat do pokrmů vždy jen malou špetku. Jako všechna aromatická koření je třeba ji uchovávat v uzavíratelné, nejlépe tmavé, nádobě.

Kičrí se vaří v jednom hrnci, nejvíce práce dá příprava, ale poté se vše vaří společně v jednom hrnci. Duchovní mistr Šríla Prabhupáda řekl, že miska kičrí a malá porce jogurtu je hostina chudáka vhodná pro krále. Pusťte se do ní.

Pro 4-6 mlsounů:

 

200 g mung dál (lze nahradit loupaným hrachem, cizrnou apod.)

250 g rýže

1 menší květák

4 středně rajčata

4 brambory

3 lžíce přepuštěného másla nebo rostlinného oleje

2 lžičky indického kmínu

2 chilli

2 lžičky strouhaného zázvoru

1 lžičky mletého římského kmínu

½ lžičky asafoetidy

1,5 l vody

2 lžičky soli

2 lžičky kurkumy

3 lžičky citrónové šťávy

několik kousků másla ½ lžičky pepře

sůl

 

Dál přebereme spolu s rýží, promyjeme ho a necháme okapat. Květák rozdělíme na malé růžičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Chilli nakrájíme na drobno a odstraníme semínka. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Rozehřejte tuk a nejprve osmažíme kmínová semínka, čili a zázvor. Jakmile po chvíli přestanou prskat, přidáme mletý kmín a asafoetidu.Poněkolika sekundách přidáme nakrájené brambory a růžičky květáku. Zeleninu asi 4 až 5 minut mícháme, dokud se na ní neobjeví hnědé skvrny. Poté přideáme suchý dál a rýži a asi minutu osmahneme.  Přidáme vodu, sůl, kurkumu, rajčata a přivedeme kvaru. Poté stáhneme plamen, zamícháme a vaříme zpola zakryté pokličkou 30 až 40 minut. Dokud dál není měkký (celý dál se vaří déle než půlený). Zamícháme, přidáme šťávu z citronu, obložíme kousky másla a při velmi nízké teplotě chvíli povaříme, dokud luštěniny a rýže neabsorbují veškerou vodu. Ochutíme pepřem a zamícháme.

 

Sandra Špačková

 


2 Reakce na Indické kičrí

  1. Petr napsal:

    Dobrý den,
    měl bych dvě otázky:
    1) Co to je mung dál? Nepodařilo se mi to nikde najít, i když jsem hledal krátkou podobu…
    2) Jaký je rozdíl mezi byrjani a kirčí?

    • admin napsal:

      Dobrý den,

      mung dal (Moong Dall chcete-li) je snadno stravitelná luštěnina, u nás známá jako fazole mungo. Známá je také pod pojmem žlutý hrách či čočka.

      Biryani (birjání) je indický rýžový pokrm, který do Indie přišel z dnešního Turecka. K přípravě se kromě rýže používá maso, zeleninu a koření. Pokrm může být i vegetariánský.
      Kičrí je rovněž indický rýžový pokrm, který kromě rýže obsahuje zeleninu, luštěninu a koření. Jde o recept ajurvédské medicíny.

      Za mlsanicko, Veronika

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>