Jablečno – ředkvový salát

Přemýšlíte, co k večeři? Není nad lehké jídlo plné vitamínů. V současné době je všude mnoho šťavnatých jablek, které lze použít kromě štrůdlu třeba i do salátů. Zkuste je zkombinovat s bílou ředkví.

Bílá ředkev není stálicí v našich jídelníčcích, což je velká škoda. Obsahuje mnoho minerálů a vitaminy B, C a E. Díky vysokému obsahu vitamínu C je ceněná jako dobrý pomocník v boji proti nachlazením a celkovému posílení imunity. Také zlepšuje pH v dutině ústní, což má za následek svěží dech.

 

Proto si z ní ukrojte malý kousek a ten rozkousejte namísto sladkých žvýkaček.

 

Pro 4 mlsouny:

 

200 g bílé ředkve

150 g zelené papriky

200 g jablek

50 g jader vlašských ořechů

 

2 lžíce jablečného octu

2 lžíce jablečného džusu

sůl

pepř

špetka cukru

2 lžíce rostlinného oleje

1 lžíce ořechového oleje

lístky meduňky na ozdobení

 

Ředkev oloupeme, podélně rozřízneme a nakrájíme ji na asi 5 cm dlouhé tenké proužky. Papriku očistíme od jádra a rozčtvrtíme. Nakrájíme na tenké proužky. Jablko umyjeme, rozčtvrtíme, dokrojíme jádřinec a nakrájíme. Vlašské ořechy nasekáme. Jablečný ocet, džus, sůl, pepř a cukr dáme do mísy a mícháme, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Přimícháme oba druhy oleje. Připravené ovoce a zeleninu přimícháme k dresingu, necháme 20 minut odležet a poté případně ochutíme.

Salát podáváme ozdobený meduňkou.

 

Martina Mlsná

foto: www.edeka.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>