
Podzimní klasika – jablečný štrúdl.
Jablka dozrála a jsou jich plné stromy, tráva pod nimi a také plné regály v obchodech. Každá rodina dělá štrúdl jinak. Zatímco někde rozválí listové těsto, které vyloží strouhanými jablky, cukrem a skořicí a poté jej zabalí a upečou, jinde si s ním vyhrají více.
Připravili jsme pro vás recept na skvělý štrúdl z domácího těsta. Nezapomeňte si k němu po vzoru našich německy mluvících sousedů připravit i vanilkový krém.
Uvidíte, že nestihne ani vychladnout!
Na těsto:
1 špetka soli
Na náplň:
100 g másla
80 g strouhanky
80 g cukru
50 g rozinek
40 g vlašských ořechů
Na vanilkovou omáčku:
80 g cukru
½ vanilkového lusku
Mimo to:
cukr moučka
Moukou prosijeme na vál. Doprostřed vytlačíme důlek, do kterého dáme olej a sůl. Rukou trochu promícháme a přilijeme 80 ml vody a asi 10 zpracováváme v těsto. Poté vytvarujeme do koule pomažeme olejem. Položíme na pomoučněný plech a necháme alespoň 30 minut odpočinout. Mezitím oloupeme a nastrouháme jablka. Na pánvi rozpustíme 50 g másla, přidáme strouhanku a orestujeme dozlatova. Dáme stranou a necháme vychladnout.
Těsto rovnoměrně vyválíme, aby se nelepilo, můžeme jej vyválet na utěrce posypané moukou. Vyválené těsto potřeme rozpuštěným máslem se strouhankou, rozvrstvíme jablka, posypeme skořicí, rozinkami, cukrem a ořechy. Od okraje necháme 1,5 cm. Těsto zabalíme a konec utěsníme. Povrch potřeme rozpuštěným máslem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme asi 30 minut.
Žloutky a cukr metličkou smícháme do hladkého krému. Měli bychom získat krásně žlutou barvu. Mléko a svaříme s vanilkovým luskem a lusk vyjmeme. Ke žloutkům opatrně přimícháme mléko. Dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu. Stáhneme plamen a mícháme, dokud krém lehce nezhoustne. Nakonec krém propasírujeme. Podáváme teplý štrúdl posypaný cukrem s ještě s teplým vanilkovým krémem.
Martina Mlsná
foto: foodiesfeed