Jablko, studnice zdraví

Jablko je plodem jabloně, jednoho z nejšlechtěnějších ovocných stromů na světě. Jeho praotec Alma, pochází ze západní Asie a dal vzniknout více než 7 500 kultivarům.

Jabloním se daří téměř ve všech koutech světa a jejich plody jsou už odpradávna základní součástí našeho jídelníčku. Důležitost jablka můžeme odvodit i z jeho pozice v mytologických příbězích a také jako symbolu moci. Barevná paleta jablek je nesmírně pestrá od zelené přes žlutou až po červenou. Lze rozdělit pro přímý konzum, vaření nebo moštování, stolní, průmyslové a univerzální.

Rčení, že jedno jablko zkonzumované každý den drží choroby i doktora dál od těla, je neuvěřitelně pravdivé. I naši předci ho považovali za symbol regenerace a věčné svěžesti. Svědčí o tom stará pověst, ve které se vypráví, jak Alexandr Veliký při pouti po Indii, kde hledal živou vodu, nalezl kouzelný druh jablek, který zvyšoval věk jeho kněží až na 400 let. Také ve staré skandinávské mytologii se hovoří o jablkách, jakožto hlavním pokrmu stále mladých bohů.

Aby také ne, jablko je hotová studnice zdraví. Jablka by se během konzumace neměla loupat. Jejich slupky obsahují mnoho výživných látek jako nenasycené tuky, vitamíny a minerály. Protože obsahuje více než 80% vody, poslouží nejen jako zdravá svačinka, ale zaženeme díky němu i žízeň. Jablko obsahuje provitamín A, vitamín B, kyselinu listovou (důležitou pro těhotné ženy), vitamín C, vitamín E a další.

Jsou bohatá na vlákninu a zlepšují zažívání. Obsahují velké množství draslíku, který je nezbytný pro udržení správné hladiny vody v těle, správný přenos v nervovém systému, zásobování mozku kyslíkem a zachování funkčnosti ledvin a svalů. Čerstvé jablko působí proti kašli a bolestem na hrudníku. Neoloupané jablko posílí naše dásně.

Dietetický a zdravotní význam jablek je u nás stále nedoceněn i přesto, že více než 20 minerálních látek, vitaminů, enzymů, lehce stravitelných jednoduchých cukrů, pektinu, hrubé vlákniny apod. činí z jablek bohatý zdroj zdraví a energie. Jablka jsou velmi vhodná i pro diabetiky. Jablko zlepšuje celkový zdravotní stav. Při problémech se spánkem se doporučuje jablečný čaj, který má relaxační účinek.

Při nákupu jablek vyhledávejte jablka pevná na dotek, bez hnědých skvrn. Menší druhy nebývají přezrálé tak často jako velké. Česká jablka mají nejlepší chuť, vůni i strukturu na podzim, v době, kdy dozrávají. Mimo sezonu si kupujeme buď jablka dovážená, nebo skladovaná v chladu a v prostředí s chemicky sníženou hladinou kyslíku. Tím se zabraňuje přirozenému dozrávání a jablka vydrží několik měsíců, aniž by změkla. Kupujete-li jablka z neznámého zdroje nebo chemicky ošetřené, je doporučeno jej minimálně důkladně omýt.

 

Martina Mlsná

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>