Jak správně prostřít stůl

P stul -favorit

Stůl prostírame při každém podávání jídla. Ovšem, děláme to správně? Jak tedy správně prostřít stůl?

Nejprve je dobré si ujasnit barvu, do které budeme tabuli stylizovat, ta by měla ladit s interiérem. Pečlivě volíme i doplňky, které se na stole objeví, ideální je sladit vše do jednoho odstínu. Podle těchto kritérií pak zvolíme ubrus. Máme-li pestrobarevné ubrousky, pak zvolíme bílý ubrus, pokud máme naopak světlé ubrousky, pak se nemusíme obávat barevného ubrusu. Základem je, ubrus pečlivě vyžehlit a měl by se rozložit tak, aby rovnoměrně přesahoval všechny strany stolu. Přes podkladový ubrus následně můžeme položit vrchní ubrus, který opět barevně koresponduje se zbyvající výzdobou.

Doprostřed stolu se pak výtečně hodí květina. U květinové výzdoy dbáme na to, aby přes ni bylo dobře vidět, aby nebyla příliš aromatická a neopadávala. Jako další doplňek můžeme zvolit svíčky, okvětní lísky nebo třeba kamínky, nikdy by to však nemělo omezovat hosty u stolu.

Jednotný styl je třeba dodržet také při výběru nádobí a příborů. Vše by mělo být absolutně čisté.

Začněme s talíři. Ty pokládáme kousek od okraje stolu, přibližně jeden palec. Pokud se na nich nachází vzor, talíř otočíme tak, aby byl vzor vpravo. Nejprve se pokládá mělký talíř a na ten, pokud podáváte i polévku, talíř hluboký.

Příbory se skládají v tom pořadí, v jakém je budeme používat. Doleva se pak pokládá vidlička, pokud podáváme předkrm, pak se vedle ní pokládá i předkrmová vidlička. Vpravo pokládáme nůž – čepel směřuje k talíři, vedle pak lžíce a v případě předkrmu, ještě i předkrmový nůž. Dezertní příbor, skládající se z menší lžičky a vidličky, se umísťuje nad talíř a to tak, že ostří vidličky směřuje doprava a nad ni se v protisměru pokládá lžička.

Skleničky patří do horní pravé části od talíře. Ty se staví zešikma, nebo do trojúhelníkového tvaru, na každý nápoj dáváme jednu sklenici, nemělo bych jich však být více než čtyři. Salátová miska pak patří doleva nad příbor.

Chcete-li k nějákému pokrmu servírovat i pečivo, pak na stůl přiložte ještě jeden talíř, a to nad dezertní příbor. Na tomto talíři se může nacházet i nůž na krájení a máslo.

Ubrousky poskládané do nejrůznějších tvarů pokládáme na talíře, nebo nalevo vedle vidliček.

Při prostírání si vždy dejte záležet, ať už menu jakékoli, může být díky krásně prostřené tabuli zároveň i pastvou pro oči!


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>