Jak udělat karamel?

karamel

Uvařit karamel patří k základním cukrářským dovednostem. Bez karamelu se neobejde mnoho dobrot.

Jak připravit karamel?

K přípravě karamelu potřebujeme jen silnostěnný hrnec a potřebné množství cukru.

Do hrnce nasypeme cukr a na mírném ohni jej zahříváme. Působením tepla se začne tavit. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne karamel. Pokud si nejsme výsledkem jistí, je lepší jej stáhnout z plotny o něco dříve.

Pokud bychom jej spálili, nijak to nespravíme.

Je třeba být velice opatrný. Karamel občas při přípravě prská a rád ulpívá na pokožce. Lze tak přijít k úrazu, proto jej raději dělejte bez dětí.

Hotový karamel má krásně vonět, má mít zlatohnědou barvu a lehce kouřovou chuť.

Kdo by si jej chtěl dát do sklenice a postupně odebírat, může ještě do zkaramelizovaného cukru přidat máslo a míchat, aby se rozpustilo. Poté přilít smetanu a počkat, až začne bublat. Za stálého míchání rozvaříme. Zkaramelizovaný cukr se rozpustí a vznikne řídká omáčka. Omáčku přecedíme přes drátěný cedník do sklenice a necháme vychladnout. Jakmile ztuhne vznikne hustější omáčka, kterou můžeme uchovat v lednici. (Na sklenici o velikosti 350 ml potřebujeme 300 g cukru, 200 ml smetany a 125 g másla.)

Kde použít karamel?

Karamel bývá základem sirupů, bonbónů, používá se k ochucení krémů a zmrzlin. Někdo jej přidává například do svíčkové omáčky.

Sandra Špačková
foto: Ann@74


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>