Jak upéct skvělý domácí chléb?

nakrajeny chleb

Základem každého dobrého chleba je kvásek. Ten nejlepší je pochopitelně ten připravený doma vlastními silami. Kvásku se nebojte, na přípravě domácího kvásku není nic složitého a výsledek jednoznačně stojí za to.

Kvásek se připraví smícháním celozrnné mouky a vody v poměru 1:1. a po té se nechá několik dní odpočívat při pokojové teplotě. (Obvykle 4-7 dní)

Během této doby se vytvoří ve směsi kvasinky. Mikroorganismy, které se exponenciálně množí a produkují oxid uhličitý. Právě tento plyn je k nakypření těsta potřebný.

Aby měly kvasinky prostor na kvašení, dejte suroviny při dejte raději do větší nádoby. O že vše probíhá správně, zjistíme tak, že 4. den začne mít kvásek nakyslou vůni, polotekutou konzistenci a bude značně pórovitý.

Kvásek mějte stále připravený

Už naše prababičky vynalezly poměrně jednoduchý způsob, jak udržet doma stálou zásobu kvásku. Abychom nemuseli celý postup stále opakovat a na dobrý chléb čekat týden. Stačí si vždy nechat malou část ve sklenici a potom k ní už jen přidávat suroviny. Zbylá část je „naočkuje“ a proces pokračuje. Takovým způsobem se v minulosti kvásek předával i po několik generací.

Po přípravě domácího kvásku nám už nezbývá než udělat těsto na voňavý chléb.

Na domácí chléb použijeme:

500 g žitné mouky hladké
500 g žitné celozrnné mouky
500 g pšeničné celozrnné mouky
150 g kvásku
1 lžička soli

Mouku prosejeme do mísy, přidáme kvásek a zalijeme takovým množstvím vody, abychom mohli vypracovat polotuhé těsto, které nelepí. Těsto po té rozdělíme na dvě poloviny, poprášíme moukou a necháme je nejlépe ještě 2-3 hodiny kynout pod utěrkou. Před vložením do trouby těsto potřeme vodou. Troubu předehřejeme na 200 °C a po 20 minutách zeslabíme na 150 °C a pečeme ještě asi 40 min.

Tip pro dokonalý chléb:

  • Abychom horký chléb z pekáče snadno vytáhli a nepřipekl se, vložíme těsto do předem rozžhaveného pekáče, to zajistí, že chléb z pekáče odskočí.
  • Aby kůrka zůstala křupavá, potřete ji po vytažení z trouby lžičkou octa.

Domácí chléb z kvásku nebude jenom chutný a voňavý, ale také velmi zdravý. Kvasnice obsahují skupinu vitaminů B, která napomáhá ke zlepšení stavu nehtů, vlasů a pleti. Také působí proti nespavosti, depresím a únavě.

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>