Jak zpracovat houby?

hrib

Rostou! Ano je to tak, i letos houby rostou a do českých lesů se tak vydávají celá procesí houbařů. Ostatně proč ne. Vždyť houbové pokrmy mohou být doslova gurmánským zážitkem.

Když si z lesa přineseme velký úlovek, sníst vše najednou asi nezvládneme. Jak tedy houby zpracovat pro pozdější použití?

Na pozdější použití je třeba pamatovat už během sběru. Rozhodně houby nesbírejte do igelitových tašek či sáčků. Ideální jsou prodyšné košíky nebo plátěné tašky. Vhodné je také houby očistit a okrájet hned na místě.

Pokud po sbírání budete unaveni, nemusíte se do jejich zpracování pouštět tentýž den. Houby bez potíží přečkají den či dva v lednici.

Jak houby usušit?

Chcete-li houby uskladnit v sušené podobě, je potřeba je nakrájet na několikamilimetrové plátky. Co dále s nimi je jen na vás, určitě jste jako děti pomáhali navlékat plátky na nit a následně je nechali zavěšené uschnout. Čtenáři klasických novin mohou houby nasušit na starších výtiscích. Majitelé sušiček na ovoce je mohou oprášit a nasušit houby v nich, nebo je můžete usušit v troubě. Doporučuje se začít pozvolna na 50 stupních a až se houby prosuší, zvýšit teplotu na 75 stupňů.

Dobře usušené houby poznáte podle toho, že jsou křehké a v rukách vám budou chrastit.

Vyrobte si domácí koření

Pokud jste milovníci houbového koření, nasušené plátky můžete rozemlít a smíchat spolu s pepřem a sušenou petrželí.

Houby s octem

Houby v nálevu, po staletí také oblíbená úprava uchování hub. Receptů na sladkokyselý nálev je nespočet, často se dědí z rodiny na rodinu. Základ je vždy očištěné houby povařit s cukrem a solí a na litr roztoku by mělo připadat 300 ml octa. Aby houby neztratily barvu a zachovaly si vitamíny, je potřeba je po převaření rychle vychladit.

Mražený houbový polotovar

Máte-li místo v mrazáku, které jste ochotni zaplnit, pak si houby zamrazte. Mrazit můžete houby nakrájené a předem nijak neupravené v igelitovém sáčku. Mrazit můžete ale i houby povařené v osolené vodě, které poté propláchnete a necháte okapat. Nebo si rovnou můžete připravit polotovar v podobě podušených hub ve vlastní šťávě nebo na oleji.

Slaný nálev

Další možností je nakrájet houby na kousky, promíchat je se solí, a poté natěsnat do sklenice. Nahoru se nasype silná vrstva soli a sklenice se zavaří. (Pro orientaci na kilogram hub přijde čtvrt kilogramu soli).  Pokrm je pak vhodné nesolit.

  • Mějte vždy na paměti, že máte sbírat jen ty druhy, které bezpečně znáte nebo jste si je ověřili v mykologické poradně!

Sandra Špačková


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>