Dýně je skvělá nejen v polévce, chutná výborně i zapečená nebo v koláčích. Pokud jste dýňový koláč ještě neochutnali, zkuste si jej připravit podle tohoto receptu. Je jednoduchý a výsledek je mňamozní.
Klíčem k úspěchu je zralá dýně.
Jak poznat zralou dýní? Tu poznáme podle stopky, která by měla být zdřevnatělá s viditelnými prasklinkami, slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek.
Na kulatou formu o průměru 28 cm
sůl
175 g sýru Philadelphia
110 g změklého másla
4 vajec
3 cibule
4 lžíce olivového oleje
špetka muškátového oříšku
100 g strouhaného sýru gouda
Mouku, špetku soli, 100 g Philadelphia, 100 g másla a vejce smícháme v mixéru do hladkého těsta. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu do lednice odležet. Dýni očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na proužky. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje. Cibuli osmažíme dosklovata, vyjmeme a do pánve dáme zbytek oleje a přidáme dýni. Dusíme za občasného míchání 10 minut. Osolíme a opepříme. Formu si vymažeme zbylým máslem. Těsto vytáhneme a vyválíme na pomoučněné pracovní ploše. Těsto opatrně přendáme na plech, tak aby těsto přesahovalo přes okraje. Zeleninu rozdělíme na těsto. 3 vejce a zbylý sýr Philadelphia vyšleháme a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rozprostřeme navrch koláče a posypeme nastrouhaným sýrem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia, pečeme 35 – 40 minut dozlatova.
Martina Mlsná
foto: Depositphotos