Jednoduchý recept na dýňovou polévku

dynova polevka s jablkem

Dýně – podzimní královna zeleniny.

Pro vaření je nejvhodnějším druhem Hokkaido, který má mimochodem nejvyšší nutriční hodnotu a obsahuje hodně vitamínů.

Pokud neseženete druh Hokkaido, žádnou chybu neuděláte ani použitím muškátové nebo máslové dýně.

Zralou dýni vybírejte podle stopky. Ta musí být zdřevnatělá s viditelnými prasklinkami, slupka dýně by měla být nepoškozená, tvrdá a matná.

Pokud vás tato úprava dýňové polévky nezaujme, zkuste si ji uvařit podle dalšího receptu.

Pro 4 mlsouny:

dužina z dýně
jablko
2 lžíce másla
2 cibule
2 stroužky česneku
muškátový oříšek
1/2 lžíce kari koření
1 l vývaru
150-200 ml smetany
citrónová kůra
mletá skořice, cukr – nemusí být

Dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. S jablky totéž. Rozpustíme máslo, přidat cibuli, česnek, špetku muškátového oříšku a kari s osmahnout. Přidat dýni, jablko a opéct. Zalít vývarem, osolit a vařit na mírném ohni do změknutí – 20 minut. Rozmixovat, případně propasírovat a zjemnit smetanou a uvést do varu. Dochutit solí, citrónovou kůrou a případně skořicí a cukrem.

Zdobit můžeme lístky bazalky, balzamikovým octem či dýňovým olejem.

Sandra Špačková
foto: diekatrin


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>