Keftedakia s tzatziky

recke masove koule

Tzatziki

V horkém létě vás osvěží proslulý okurkový salát s jogurtem, obzvláště když bude řádně vychlazený. Ačkoli by se mohlo zdát, že pochází z Řecka, není tomu tak. I název tohoto pokrmu totiž pochází Turecka, konkrétně pak z tureckého slova cacik, což je označení pro obdobný okurkový salát s jogurtem, avšak s mnohem řidší konzistencí.

Jeho tajemství tkví v hustém jogurtu z ovčího mléka a ve viném octu. Ačkoli ani v dnešní době není snadné ho koupit, vyplatí se pro něj dojet například do většího města.

hustý bílý jogurt řeckého typu
1 salátová okurka
1 lžíce kopru
bílý vinný ocet
2-4 stroužky česneku (podle velikosti)
1 lžíce olivového oleje
mletý bílý pepř
sůl, pepř

Okurku oškrábeme a nastrouháme, vymačkáme z ní vodu, osolíme, opepříme, přidáme lžíci nasekaného kopru, dva stroužky česneku a lehce zakápneme vinným octem, přidáme olej, smícháme s jogurtem a necháme odležet. Po hodině teprve ochutnáme a podle potřeby dochutíme.

Keftedakia (grilované masové koule)
 
Pro 4 mlsouny:

500 g mletého hovězího libového masa
4 plátky bílého chleba
1 hrnek mléka
1 středně velká cibule, jemně nakrájená
hrst jemně nasekaného čerstvého oregano
3 lžíce jemně nasekané máty
4 stroužky rozetřeného česneku
strouhanka dle potřeby
2 vejce
sůl
čerstvě namletý pepř
kousek citronu k podávání

Všechny ingredience, kromě mléka a chlebu smícháme a směs pořádně zpracujeme. Mléko nalijeme do mísy a dáme do něj namočit plátky chleba. Jakmile se plátky nasáknou, stiskem z nich vymáčkneme přebytečné mléko, natrháme na malé kousky a přidáme do masové směsi.  Opět důkladně promícháme. Největší tajemství správně připravených masových kuliček je ve zpracování hmoty! Řecké kuchařky směs hnětou po dobu 10 minut, aby se směs pořádně spojila a aroma se tak dostalo úplně všude. Pokud směs stále lepí, je možno přidat hrst strouhanky, pokud je naopak příliš suchá, přilijeme mléko. Jakmile je směs hotová, zhotovíme z ní koule cca 2 cm velké.

Hnědé uhlí v grilu necháme rozpálit. Až bude uhlí pokryto šedým popelem, přikryjeme ho roštem – vymazaným olejem (aby se maso nelepilo). Koule umístíme na gril, kde je opékáme 2 minuty z každé strany. Za 8-10 minut bude maso hotové. Stáhneme z grilu a servírujeme s tzatziky a citronem. Keftedakia lze však podávat i s těstovinami či rýží a rajčatovou omáčkou.

Sandra Špašková


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>