Koláč z vatikánského těsta s jahodami

vatikansky kolac

Byli jste obdarovaní vatikánským chlebem pro štěstí? Nebo jste ho vyráběli sami a teď nevíte, co s vaší částí těsta? Je sezóna jahod, proč si neupéct dobrotu v podobě chutného koláče? Bude vám chutnat nejen proto, že „chléb“ je sám o sobě moc dobrý ale i proto, že je pro štěstí.

Nevíte, co je to vatikánský chléb? Je to chléb, který se peče jen párkrát za života a jež má přinést štěstí tomu, do ho peče celé rodině.

 

 

Recept na něj zní:

Pondělí – přidej 2,5 dcl cukru a řádně zamíchej

Úterý – přidej 2,5 dcl mléka a řádně zamíchej

Středa – přidej 2,5 dcl polohrubé mouky a řádně zamíchej

Čtvrtek – 3x řádně zamíchej

Pátek – přidej 2,5 dcl cukru, 2,5 dcl mouky, 2,5 dcl mléka a řádně zamíchej

Sobota – těsto rozděl na čtyři díly, tři díly daruj těm, které máš rád, jeden si ponech.

Neděle – do svého dílu přidej 2,5 dcl polohrubé mouky, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 1,5 – 2 dcl oleje, 10 dkg hrozinek, 5 dkg sekané hořké čokolády, hrst posekaných ořechů, vanilkový cukr, 2 lžičky vody, 3 celá vejce, trochu skořice a kakao. -> V tomto receptu ale v neděli těsto připravíme s jahodami.

Pečeme v bábovkové formě nebo i na plechu na 150 – 170 °C.

 

Na formu o průměru 28 cm:

 

1 balíček pudinkového prášku

½ l mléka

300 g cukru

300 ml mléka

máslo na vymazání formy

100 g hořké čokolády

280 g mouky

125 g loupaných mandlí

1 kypřící prášek

160 ml rostlinného oleje

4 vejce

1 porce vatikánského chlebu 200 g

300 g smetany ke šlehání

1 ztužovač tuků

500 g jahod

2 lžíce jahodové marmelády

200 g těsta na vatikánský chléb

 

Formu o průměru 28 cm vymažeme tukem. Čokoládu jemně nastrouháme. Cukr, mouku, mandle a kypřící prášek promícháme. Poté přimícháme i olej, vejce a těsto. Vše metličkou ke šlehání vyšleháme do hladkého těsta. Nakonec přimícháme nastrouhanou čokoládu.Těsto nalijeme do formy, na povrchu ho uhladíme a vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Pečeme 50 minut. Vytáhneme z trouby a necháme ve formě vychladnout.

Šlehačku vyšleháme a vmícháme do ni i ztužovač. Pudink připravíme podle návodu na obalu. Smícháme se šlehačkou, ihned přelijeme přes vychladlý dort a dáme na hodinu do ledničky vychladit.

Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky. Smícháme je s marmeládou. Krátce před podáváním koláč potřeme jahodou směsí a můžeme podávat.

 

Martina Mlsná

foto: www.lecker.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>