
Tato bohatá a aromatická polévka kombinuje jemnost žampionů s výraznější chutí lesních hub.
Zahřeje vás v chladných dnech a potěší svou vůní i chuťovými nuancemi.
Pokud máte rádi pikantnější variantu a nebudou s vámi stolovat děti, přisypte do polévky chilli vločky.
Polévku rozdělte do oblíbených talířků, ozdobte čerstvou petrželí nebo pažitkou a podávejte ideálně s křupavým pečivem.
Pro 4 mlsouny:
100 g lesních hub (např. lišky, hříbky, hlíva)
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
200 ml smetany ke šlehání (min. 30 % tuku)
1 lžíce másla
1 lžička sušeného tymiánu
sůl
čerstvě mletý pepř
chilli vločky (volitelné)
čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu
Očistěte houby vlhkým ubrouskem a nakrájejte je na plátky. Pokud používáte sušené lesní houby, namočte je na 15 minut do teplé vody. V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova. Poté přidejte prolisovaný česnek a restujte další minutu. Vsypte nakrájené houby do hrnce, osolte, opepřete a přidejte tymián. Restujte 5 minut, dokud houby nezměknou a nezačnou uvolňovat šťávu. Přilijte vývar a nechte polévku jemně probublávat asi 15 minut. Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Část hub lze odebrat a nechat na ozdobu. Poté přilijte smetanu, promíchejte a nechte ještě 5 minut na mírném ohni prohřát. Ochutnejte a případně dosolte nebo přidejte více pepře.
Tip: Pokud chcete polévce dodat extra chuť, můžete ji ozdobit restovanými plátky žampionů nebo kapkou lanýžového oleje.
Veronika E.
foto: foodiesfeed.com