Křenovo-bramborový krém s ředkvičkami

Křen, ředkvička a javorový sirup – zcela nesmyslná kombinace, říkáte si? Ale kdepak.

Tato nezapomenutelná kombinace je naprosto delikátní a výtečně se hodí k této krémové polévce, kterou neurazíte ani tu nejnáročnější návštěvu.

Pro 4 mlsouny:

120 g cibule

1 stroužek česneku

200 gbrambor

30 g másla

sůl

pepř

cukr

150 bílého vína

150 ml zeleninového vývaru

250 ml smetany ke šlehání

2 lžíce šťávy z limetky

60 g křenu

hrst nasekané pažitky

5 ředkviček

5 lžic olivového oleje

1 lžíce javorového sirupu

Cibuli nakrájíme na jemné proužky. Česnek jemně nasekáme. Oloupané brambory nakrájíme na menší kostičky.

Máslo rozpustíme v hrnci a cibuli, česnek a brambory na něm 3 minuty dozlatova podusíme, Během této doby osolíme, opepříme a pocukrujeme. Zalijeme vínem a necháme na polovinu zredukovat. Poté přilijeme vývar, smetanu a 0,5 l vody. Přivedeme k varu a přikryté vaříme 30 minut. Poté polévku za pomocí tyčového mixéru rozmixujeme a zakápneme limetkovou šťávou. V případě potřeby lehce dochutíme. Křen nastrouháme najemno a 20 g přimícháme do krémové polévky. Ředkvičky nakrájíme na velice jemná kolečka. Zbylý křen, ředkvičky, pažitku v míse smícháme s olejem , 2 lžícemi vody a javorovým sirupem.

Polévku podáváme ozdobenou ředkvičko-křenovou směsí.

rdc

foto: Anke Schütz, essen&trinken


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>