Křupavé datlové placky

Také rádi mlsáte? A také máte obavy s přibývajících kil?

Pak ochutnejte tyto báječné křupavé placky bez cukru. Nejen, že jsou vynikající, zároveň obsahují hodně draslíku a vitaminu B.

Nenechte se odradit na první pohled nezvyklými ingrediencemi. Čerstvé datle dnes seženete ve větších supermarketech a pokud nemáte rádi proso, nahraďte jej třeba amarantem nebo merlíkem.

Obávat se nemusíte ani pšeničného šrotu. Vzniká mletím celých pšeničných zrn nahrubo a aniž byste o tom věděli, běžně jej konzumujete v pečivu.

Na asi 50 kousků:

30 (asi 350 g) čerstvých datlí
125 g loupaných mandlí
50 g prosa
½ pomeranče
8 g zázvoru
2 vejce
50 g pšeničného šrotu

Datle vypeckujeme a nasekáme najemno, stejně jako mandle. Proso v robotu rozemeleme najemno. Z pomeranče nastrouháme kůru. Zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Datle, mandle, pomerančovou kůru a zázvor smícháme. Vejce oddělíme. Bílky spolu se lžící studené vody vyšleháme. A poté postupně přimícháme žloutky. Přidáme datlovou směs, proso a pšeničný šrot a důkladně promícháme. Plech vyložíme pečícím papírem. Za pomocí lžíce na plech vyskládáme jednotlivé placky. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 °C 10 – 15 minut, dokud nezačnou zlátnout. Poté vyjmeme, sundáme z plechu a necháme na mřížce vychladnout.

  • Placky jsou nejlepší čerstvé, ale v uzavřené dóze v chladu vydrží i sedm dní. 

Sandra Špačková
foto: eatsmarter


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>