
Kustovnice čínská, známá také jako goji (čti godži) se v Číně používá již po staletí jako omlazující ovoce. Vzhledem se podobá našemu šípku, vysušená je pak podobná brusinkám. Kustovnice je asi tři metry vysoký keřík s úzkými tmavě zelenými listy původem z Asijského kontinentu. Plody kustovnice čínské dnes rostou v severní a západní oblasti Číny, ve Střední Asii na Jávě a v Japonsku. Zralé plody jsou červenooranžové barvy a sbírají se v období letního slunovratu a suší se ve stínu. Sušené plody jsou běžně k dostání i na pultech našich obchodů.
V tradiční čínské medicíně i v běžných domácnostech je kustovnice naprosto nepostradatelným doplňkem. V Číně jsou si totiž dobře vědomí jejích pozitvních účinků na lidský organismus. Z nutričního hlediska je kustovnice dost možná tím nejhodnotnějším ovocem na Zemi. Kustovnice čínská obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, například velké množství betakarotenu, vitamín C, B1 a B2 a mnoho důležitých stopových prvků (zinek, měď, selen, vápník, železo aj.), zároveň jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin.
Výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu. Doporučuje se při snížení krevního tlaku. Vhodná je k posílení zraku, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění, je tedy ideální pro lidi pracující s počítačem. Působí jako prevence proti astmatu a některým druhům alergií. Díle příznivě harmonizuje činnost jater a ledvin, uvolňuje energetické blokády v jaterních a ledvinových energetických drah. Může také omezit rozšiřování lupénky a dalších kožních onemocnění.
Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávají do cereálních směsí a jogurtu. Skvělé je také přidávat goji do koktejlů. Čínskou specialitou je příprava čaje z Goji, podobně jako to my děláme s šípky. Goji lze sníst i po vyluhování. Lze ji přidat například i do pečení .
Doporučené denní dávkování pro dospělé osoby jsou asi dvě hrstky bobulí denně. Menší děti by pak rozhodně neměly konzumovat více něž jednu hrst.Vyšší míra konzumace Goji vede k problémům se zažíváním. Odborníci také nedoporučují jíst větší množství kustovnice před spaním, v opačném případě mohou nastat problémy s nespavostí. Dále by se tyto plody neměly používat v případě akutního nachlazení a při chronických průjmech. Budete-li dodržovat těchto pár pravidel, můžete pozorovat již po několika týdnech užívání blahodárné účinky.
rdc