Kustovnice čínská, klenot čínské medicíny

goji

Kustovnice čínská, známá také jako goji (čti godži) se v Číně používá již po staletí jako omlazující ovoce. Vzhledem se podobá našemu šípku, vysušená je pak podobná brusinkám. Kustovnice je asi tři metry vysoký keřík s úzkými tmavě zelenými listy původem z Asijského kontinentu. Plody kustovnice čínské dnes rostou v severní a západní oblasti Číny, ve Střední Asii na Jávě a v Japonsku. Zralé plody jsou červenooranžové barvy a sbírají se v období letního slunovratu a suší se ve stínu. Sušené plody jsou běžně k dostání i na pultech našich obchodů.

V tradiční čínské medicíně i v běžných domácnostech je kustovnice naprosto nepostradatelným doplňkem. V Číně jsou si totiž dobře vědomí jejích pozitvních účinků na lidský organismus. Z nutričního hlediska je kustovnice dost možná tím nejhodnotnějším ovocem na Zemi. Kustovnice čínská obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, například velké množství betakarotenu, vitamín C, B1 a B2 a mnoho důležitých stopových prvků (zinek, měď, selen, vápník, železo aj.), zároveň jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin.

Výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu. Doporučuje se při snížení krevního tlaku. Vhodná je k posílení zraku, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění, je tedy ideální pro lidi pracující s počítačem. Působí jako prevence proti astmatu a některým druhům alergií. Díle příznivě harmonizuje činnost jater a ledvin, uvolňuje energetické blokády v jaterních a ledvinových energetických drah. Může také omezit rozšiřování lupénky a dalších kožních onemocnění.

Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávají do cereálních směsí a jogurtu. Skvělé je také přidávat goji do koktejlů. Čínskou specialitou je příprava čaje z Goji, podobně jako to my děláme s šípky. Goji lze sníst i po vyluhování. Lze ji přidat například i do pečení .

Doporučené denní dávkování pro dospělé osoby jsou asi dvě hrstky bobulí denně. Menší děti by pak rozhodně neměly konzumovat více něž jednu hrst.Vyšší míra konzumace Goji vede k problémům se zažíváním. Odborníci také nedoporučují jíst větší množství kustovnice před spaním, v opačném případě mohou nastat problémy s nespavostí. Dále by se tyto plody neměly používat v případě akutního nachlazení a při chronických průjmech. Budete-li dodržovat těchto pár pravidel, můžete pozorovat již po několika týdnech užívání blahodárné účinky.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>