Květák zapečený se sýrem

O tom, že květák patří mezi nejzdravější zeleninu jste se již mohli dočíst v magazínu. Je bohatý obzvláště na vitamin C, který náš organismus v přicházejícím sychraném počasí bude potřebovat.

Ačkoli se mnohým lidem zdá těžký, není tomu tak. Je velice dobře stravitelný a bývá doporučován lidem s žaludečními chorobami jako jsou například vředy. Květák dokonce napomáhá při zácpě.

Pokud byste si chtěli tento porkm něčím ozvláštnit, přidejte si do něj asi 150 g uzeného lososa. Pokrm tak sice nebude vegetariánský, ale bude stále stejně dobrý. Ochutnejte…

 

Pro 4 mlsouny:

1 květák

50 g másla + na vymazání

50 g hladké mouky

450 ml mléka

2 žloutky

1 lžička hořčice

1 lžička worchesterové omáčky

sůl, pepř

150 g

125 g sýru cheddar

70 g sýru ementálového typu

 

Troubu předehřejeme na 200 °C. Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Květák natrháme na menší růžičky. Vhodíme do hrnce a blanšírujeme po dobu dvou minut. Vyjmeme, necháme okapat a položíme na plech vymazaný máslem.

Do rendlíku dáme máslo a mouku a za stálého míchání na mírném plameni necháme zezlátnout, odložíme stranou, přilijeme mléko a promícháme, dáme zpět na sporák a vaříme 2-3 minuty. Opět dáme stranou a metličkou přimícháme žloutky, worchestr a hořčici. Ochutíme solí a pepřem. Zalijeme tím květák a zasypeme nastrouhanými sýry. Vložíme do trouby a pečeme po dobu 10-15 minut, dokud povrch nezezlátne. Ihned podáváme.

 

Martina Mlsná


Reakce na Květák zapečený se sýrem

  1. Matěj napsal:

    Prosím, na co je tam ta hořčice v seznamu ingrediencí?

Napsat komentář k Matěj Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>