Lilek zapečený s červenou čočkou

lilek

Máte chuť na lehkou večeři, jejíž příprava vám nezabere moc času? Pak si připravte tuto vegetariánskou baštu. Zajímavá kombinace lilku, bylinek, kukuřice a sýrů vás jistě osloví.

Pokud hledáte nápady, jak zpestřit grilování, pak si tento pokrm připravte na grilu. Bylinky se rozvoní tak, že budou olizovat i mlsní sousedé.

Při výběru lilku si dávejte dobrý pozor. Lilek může dosáhnout hmotnosti až dva kilogramy. Ty nejchutnější plody jsou mnohem menší, nejlépe o průměru 5 až 8 centimetrů. Mají lesklou, hladkou slupku a jasně zelený stonek. Větší a starší lilky jsou vodnaté a vodnaté a hořké. Přezrálost signalizují i velká nahnědlá semena.

 

Pro 4 mlsouny:

1 červená cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

150 g červené čočky

300 ml zeleninového vývaru

½ lžičky mleté skořice

700 g lilku

1 lžíce sušeného tymiánu

1 lžíce libečku

1 větvička rozmarýnu

150 g sýru feta

50 g zelených oliv

1 čerstvá kukuřice

300 ml rajčatové omáčky

50 g parmezánu

lístky bazalky

4 plátky bílého chleba

 

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Opečeme dozlatova na lžíci rozehřátého olivového oleje. Přidáme čočku, zalijeme zeleninovým vývarem. Přimícháme skořici a na mírném plameni 10 minut podusíme. Poté dáme stranou.

Lilek rozřízneme a podélně nakrájíme na3 mm plátky. Lžíci oleje společně s 3 lžícemi zeleninového vývaru, rozmarýnem, tymiánem a libečkem dáme na pánev a ohřejeme na mírném plameni. Plátky lilku postupně opékáme z každé strany dvě minuty. Plátky vytáhneme opepříme je necháme trochu vychladnout.

Olivy nakrájíme na plátky, sýr feta vidličkou rozdrtíme, smícháme s čočkovou směsí, osolíme a opepříme.

Kukuřici oloupeme od klasu a ohřejeme v rajčatové omáčce.

Na plátky lilku dáme vrstvu čočkové směsi a lilek zamotáme. Přendáme do zapékací mísy a zalijeme rajčatovou šťávou s kukuřicí a posypeme nastrouhaným parmezánem.Rozpálíme troubu a na středním žáru 15-20 minut opékáme. Je možné dát lilek na gril a 15 minut grilovat. Vyndáme z trouby ozdobíme bazalkou a servírujeme s bílým chlebem.

 

rdc

foto: www.edeka.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>