Lilková polévka

lilkova polevka

Lilek se dá využít i do polévek. V této polévce se kromě něj objevují i rajčata, které si s lilkem dobře rozumí. Aby polévka měla opravdu ten správný šmak, na závěr by se měla posypat kozím sýrem.

Kozí sýr je dobře stravitelný, poměrně nízkotučný a obsahuje málo cholesterolu. Má jemnou příchuť, která je ze začátku nasládlá, ale postupně prokysává. Využívá se v přírodním stavu, jako pomazánka, náplň do palačinek či nákypů, může se grilovat, zapékat i smažit.

V receptu stojí, že by se polévka měla zjemnit smetanou, to však není nezbytné. Záleží jen na vaší chuti.

 

Pro 4 mlsouny:

 

3 středně velká rajčata

1 lilek

1 menší cibule

6 stroužků česneku

2 lžíce rostlinného oleje

1 větvička čerstvého tymiánu

1 l kuřecího vývaru

1 kelímek smetany

100 g kozího sýru

 

Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečícím papírem a rozložíme na něj nakrájená rajčata, cibuli, lilek a stroužky česneku. Zeleninu zakápneme olejem. Vložíme do trouby a pečeme 30 minut.

Vyjmeme z trouby. Vše přendáme do hrnce, přidáme tymián a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a vaříme asi 30 minut. Necháme trochu vychladnout. Za pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujeme dohladka. Přimícháme smetanu a ochutíme solí a pepřem. Podáváme posypané kozím sýrem.

 

rdc

foto: ksi


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>