Lněné semínko, nejen proti zácpě

lnena seminka

Len je kulturní plodina pocházející z Asie. Už v době středověku se v našich končinách používala pro výrobu plátna. Je to středně vysoká bylina s rovným štíhlým stonkem a bleděmodrými kvítky. Plodem je tobolka, která obsahuje drobná semínka. Lněné semínko najdeme na trhu jako hnědý a zlatý len. Pro hnědý je typická oříšková chuť, zlatý len je pak chuťově jemnější. Oba druhy mají takřka totožné výživové složky a liší se jen barvou semene.

Lněná semínka obsahují celou řadu vitamínů, především vitamín B, vitamínu E a také se chlubí obsahem vápníku, železa, manganu, hořčíku, fosforu, zinku a dalších. Především jsou ale významným zdrojem omega 3 mastných kyselin, které se vyskytují v rybím tuku. Pokud konzumujete málo ryb, pak právě lněná semínka mohou nahradit tyto důležité mastné kyseliny.

Je až překvapivé, jak moc může být takové malé semínko zdraví prospěšné. Len při kontaktu s vodou vytváří sliz a zajišťuje ochranu střev. Snad každý ví, že lněné semínko napomáhá proti zácpě. Váže na sebe tělu škodlivé látky a pomáhá s jejich vylučováním.

Napomáhá snížit hladinu cholesterolu a vysoký krevního tlaku. Snižuje bolest jak při menstruačních potížích, tak ženám v přechodu. Konzumace se nedoporučuje těhotným ženám, uvolňuje porodní cesty. Naopak je konzumace vhodná před porodem, může usnadnit porod a nastartuje i tvorbu mléka.

Při zánětech a poraněních nechejte semínka nabobtnat ve vodě a poté přikládejte na ránu, pomůže k rychlejšímu zahojení.

Abychom ze semínek získali ony důležité látky, je třeba semínka rozemlít nebo alespoň rozkousat. Patří totiž mezi tvrdší semena a jsou tak hůře stravitelná. Před konzumací je tedy nejlepší semínka rozemlít nebo rozdrtit v hmoždíři a co nejrychleji konzumovat, aby nedošlo k jejich žluknutí.

V kuchyni můžeme semínka použít hned v několika variantách. Veganům nahrazují vejce. Výborně chutnají v salátech i polévkách. Jejich aroma zvýrazníte lehkým opražením, budou tak ale mít nižší výživovou hodnotu. Zkuste semínka ale přidat do kaší i pomazánek. Pokud doma pečete pečivo, nezapomeňte je použít. V případě, že vás honí u sledování televize mlsná, nasypte si je do mističky a mlsejte. Oproti smaženým lupínkům prospějí vašemu zdraví. Prospěšný je i lněný čaj, pro jeho přípravu v hmoždíři rozdrťte 2 lžičky semínek a přelít horkou vodou.

 

Sandra Špačková


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>