Luxusní jídla se slevou

japonska kuchyne

Japonská kuchyně se od té naší liší natolik, že návštěva japonské restaurace v nás může zanechat hluboký dojem. Už jen samotná atmosféra takových restaurací je úžasná. Obsluha se s neustálým úsměvem na rtech před hosty zdvořile uklání. Z reproduktorů hraje decentní hudba, která nikoho neruší a navozuje klidný dojem. Návštěva takové restaurace je vlastně balzámem na duši. I když nemáme zrovna hlad, může nám místní klidná atmosféra poskytnout nad šálkem dobrého japonského čaje azyl před ruchem města.

Japonští restauratéři nemají s přivedením českých hostů lehký úkol. Pro mnohé Čechy je přechod od omáček a pořádných flákot masa k rýžovým pokrmům s neznámou zeleninou obtížným krokem. Aby restauratéři hosty přilákali, často poskytují hromadné slevy na jídla z jejich menu. Pro nedůvěřivé mlsouny se tyto akce vyplatí. Často je totiž v nabídce tzv. running sushi, kde na pásech jezdí malé porce nejrůznějších jídel. Hosté tak mohou ochutnat nejen sushi, ale i jejich typickou polévku miso, která by díky své ostrosti mohla chutnat mužům, jejichž jazýčky ocení pálivou chuť. Luxusních pokrmů, které stojí za ochutnání, je opravdu mnoho, jmenujme tedy jen pár z nich Yaki Udon – Nudle se zelím, Goyza – smažené knedlíčky, Katsu – Don – smažené kotlety či Tempura – smažená zelenina a v nelposlední řadě Yakitori – grilované kuřecí maso napíchnuté na bambusovém bodci.

V Japonsku se nepoužívá příbor, jídla se jedí hůlkami Haši, které nejčastěji bývají dřevěné, ale vyrábějí se i z kovů či slonoviny. Pokud je pro vás  použití hůlek problém, nebojte se, restauratéři jsou na našince připraveni a příbor vám rádi poskytnou. Pro začátečníky máme nápovědu. Hůlky se drží zásadně v pravé ruce. Hůlky vložte mezi palec a ukazovák a mezi hůlkami ponechechte odstup cca 2cm. Ruka v pozici, kdy si prsty hůlky posunujete podle potřeby. Hůlky držte uvolněně a ne křečovitě. Při uchopení sousta se pohybuje jen ukazovák. (Jedná se o stejný pohyb jako při oklepávání cigarety.)

Během jídla můžete popíjet tradiční rýžové víno Sake. Pokud vás jeho chuť nepřesvědčí napoprvé, dejte mu ještě šanci. Na jeho charakteristickou chuť je potřeba si zvyknout. Na slehnutí můžete ochutnat Sochu – alkohol vybáběný z obilovin či brambor. K dezertu si dejte zelený čaj. Káva je sice v Japonsku stále více oblíbená, pravděpodobně se jí ale nikdy nepodaří přetlačit popularitu čaje.

Nejvíce japonských restaurací se nachází v hlavním městě. Nemáte-li zde ještě tu svou oblíbenou, podívejte se nejprve na sushi slevy v Praze. Nabídek je tolik, že je z čeho vybírat. Pro začátek můžete zvolit running sushi za příznivou cenu. Sami ale uvidíte, že příště raději zavítáte do japonské restaurace s poklidnou atmosférou, abyste si   vychutnali luxusní japonskou kuchyni.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>