Makový koláč s cukrovou polevou

makovy kolac s fondanem

Honí vás mlsná a přemýšlíte, co upečete?

Máte rádi mák, makové buchty a koláče?

Zkuste upéct makový koláč, podle tohoto receptu. Je moc dobrý a je dost pravděpodobné, že si ho oblíbí, celá rodina.

Děláte makový koláč jinak? Podělte se o recept s ostatními mlsouny v diskuzi pod článkem.

 

na koláč:

2 hrnky polohrubé mouky
1 vejce
1 hrnek cukru
1 ½ hrnku mléka
1 kypřící prášek
2 vanilkové cukry
½ hrnku oleje
1 sáček mletého máku

na polevu:
500 g krupicového cukru
2 dl vody
2 cl citrónové šťávy

Olej, cukr a vanilkový cukr smícháme. Mléko dáme svařit s mákem, povaříme asi 2-3 minuty. Nemělo by ale vřít. Smícháme olej, cukr, vejce, kypřící prášek, mouku a přilijeme teplé mléko s mákem. Vše vymícháme dohladka. Těsto nalijeme na plech a dáme péct do předehřáté trouby na 15 minut. Doba pečení záleží na druhu trouby. Cukr zalijeme vodou a přivedeme k varu. Během vaření hlídáme, aby se na stěně hrnce netvořily krystaly cukru. Jakmile se voda skoro vyvaří, přidáme citrónovou šťávu a cukr a hmotu dovaříme, aby byla hustá. Poté dáme hrnce vychladit do studené vodní lázně a uvařený cukr mírně pokropíme vodou, jinak by se nám na povrchu vytvořil škraloup. Vychlazený cukr mícháme vařečkou a čekáme, až se změní na bílou hmotu.

Polevu nalijeme na koláč hned po vyndání z trouby a necháme vystydnout. Zda budeme navrch polevy ještě něco sypat (mák, plátky mandle), je jen na každého chut).

Sandra Špačková
foto: Martin Schönleben


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>