Marinované jahody se šlehačkou

marinovane jahody

Jahody posilují metabolismus, pomáhají při chudokrevnosti nebo při léčbě močových a žlučových kamenů. Mají protizánětlivý účinek a používají se ke snížení horečky. Jen málokdo ví, že jahody zvyšují sexuální výkonnost.

Jahody jsou vynikající v bublaninách, salátech, dezertech. Připravují se z nich marmelády, kompoty a dokonce i polévky.

Výtečné mlsání z nich však uděláte jen za pomocí trochy cukru, popřípadě šlehačky – obzvláště pokud je necháte chvíli marinovat. Ochutnejte na vlastní jazýček.

Pro 2 mlsouny:

240 g jahody
½ citrónu
2 stonky bazalky
3 lžičky cukru
150 ml smetany ke šlehání
1 balíček vanilkového cukru

Očištěné jahody rozpůlíme. Z citrónu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Lístky bazalky natrháme na jemno. Citrónovou kůru, šťávu a 3 lžičky cukru smícháme, přidáme bazalku a jahody. Promícháme a necháme 15 – 30 minut v chladu marinovat. Mezitím vyšleháme smetanu s vanilkovým cukrem do tuha. Jahody podáváme se šlehačkou.

Martina Mlsná
foto: Matthias Haupt


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>