Mineola, tak trochu jiná mandarinka

mineola

Mineola vznikla v  Orlandu na Floridě. Byla vyšlechtěna z grapefruitu Duncanu a mandarinky Dance. Jelikož citrus Orlando již existoval, nese jméno podle dalšího floridského ovocného centra Mineole.

Mineola je ve skutečnosti odrůdou ovoce známého jako Tangelo, které se objevilo již před více než 300 lety v jihovýchodní Asii. Tento citrus je křížencem mandarinky s pomelem. Spojením jejich anglických názvů (tangerine a pomelo) vzniklo právě označení tangelo. Ze svých předků si citrus vzal to nejlepší a perfektně je skloubil. Po mandarince tangelo zdědilo slakou chuť a pomelo dodávají ovoci jeho šťavnatost. Stejně chutná i Mineola.

Mineola je velmi dobře rozpoznatelná. Její plody mají vejčitý zploštělý tvar, čímž se liší od ostatních citrusů. Největším charakteristickým znakem však je malý krček na konci plodu. Tento protáhlý konec vytváří dojem malého zvonku, proto ji pěstitelé rádi nazývají Honeybell (medový zvonek). Plody mineoly jsou poměrně velké, jejich obvod bývá větší než 20 cm. Slupka zralé mineoly má červeno-oranžovou barvu. Jedlá dužina je jemná a velice šťavnatá. Plody by se však neměly sklízet moc brzy, protože by tím ztratily svou sladkou chuť.

Pro mineolu je také typická tenká slupka, díky níž se velmi dobře loupe. Díky svému složení jsou mineoly často součástí dietních jídelníčků. V jednom plodu je obsaženo 43 kal.. Pochlubit se může vysokým obsahem vitaminů C, A a železa.

Dle odborníků má každé ovoce protirakovinné vlastnosti, a proto jeho pravidelnou konzumaci můžeme použít jako součást prevence rakoviny. Citrusové plody, tedy i mineola jsou však po této stránce výjimečné, protože obsahují vyváženou kombinaci protirakovinných látek, jako jsou flavonoidy, limonoidy, pektin a vitamin C. Pomáhají v boji s infekcemi, posilují organismus a doplňují ztrátu minerálů. Doporučují se zvláště při nachlazení a horečce.

Mineoly mají výborné využití ve studené i teplé kuchyni. Skvěle se hodí do letních drinků, svěžích zeleninových i ovocných salátů či do sladkých moučníků.

Největším mínusem mineoly jsou její nároky na pěstování. Na rozdíl od jiných citrusů snáší vyšší teploty a méně vláhy, ale naproti tomu je velice náchylná na chlad. Proto se pěstuje převážně v suchých oblastech Floridy. K jejímu opylování se většinou používají jiné druhy citrusů, protože stromy oplodněné samotnou mineolou nesou méně ovoce. Nejvhodnější dobou pro sklizeň je právě leden.

Při nákupu dbejte na to, aby kůra byla hladká a napnutá. Pokud je povrch měkký a jsou na něm ďolíčky či hnědá vlákna, znamená to, že je dužina suchá a mineola nebude moc chutná. Doma skladujte při pokojové teplotě přibližně jeden týden.

rdc


7 Reakce na Mineola, tak trochu jiná mandarinka

  1. Karel napsal:

    Právě jsem jeden plod požil.Velmi šťavnatý a však kyseláč.

  2. Terezie napsal:

    Vynikajici ovoce plne chuti, stavy. Trochu lepsi jak pomeranc, mandarinka a jine citrusove ovoce.

  3. Jaroslav napsal:

    Vonné, šťavnaté a kyselé ovoce. Já bych si tipoval, že je to kříženec mandarinky a citronu. Kopeno v Albertu…

  4. Ludvík napsal:

    My měli štěstí. Koupeno dnes v Albertu, a je to dobré, sladké, šťavnaté, zvláštní chuť po mandarince, pomeranči, medu.
    Za mě, jednička.

  5. Mariana napsal:

    Moc chutné ovoce.

  6. Soňa Bláhová napsal:

    Velmi šťavnaté a chutné ovoce

  7. Mário napsal:

    Z pecek lze rozpěstovat pokojové keříky. Sice neplodí, ale vůně listů je fantastická!

Napsat komentář k Jaroslav Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>