
Kdo má rád cizrnu, určitě by si ji měl k této polévce připravit. Chutě se totiž skvěle doplňují.
Jak připravit restovanou cizrnu?
Cizrnu namočíme přes noc do vody. Poté jí propláchneme, přelijeme čistou vodou a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí – přibližně hodinu.
Až změkne, slijeme vodu a cizrnu vyklopíme na plech. Osolíme, zakápneme 2 lžícemi olivového oleje, promícháme a vložíme do vyhřáté trouby. Až se z plechu odpaří zbytková voda, cizrna se začne restovat. Za občasného promíchání restujeme, dokud nezezlátne a nekřupe.
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 l zeleninového vývaru
½ lžičky mletého koriandru
lístky koriandru nebo petržele
cizrna
řecký jogurt
Mrkev nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme mrkev, cibuli, česnek, kmín a mletý koriandr a za občasného míchání restujeme – asi 15 minut. Poté zalijeme vývarem, přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 30 minut. Poté polévku rozmixujeme a můžeme podávat.
Podáváme ozdobené lístky koriandru nebo petržele s bílým jogurtem řeckého typu a restovanou cizrnou.
Sandra Špačková
foto: thevintagemixer.com