Na co máte chuť? 5 tipů na snadné pečení

Baking concept kitchen cooking cutlery accessories for baking on wooden background with flour. Top View. Cooking Process. Nobody.

Máte chuť si upéct něco dobrého?

Vyzkoušejte naše jednoduché recepty, které zvládne i začátečník.

Zapomeňte na složité postupy a dlouhé hodiny strávené v kuchyni.

S našimi tipy bude pečení hračka!

1. Rychlý jablečný koláč s drobenkou

Klasika, která nikdy neomrzí. Tento koláč je ideální pro podzimní dny a voní po skořici a jablkách.

Ingredience:

● 1 kg jablek
● 1 hrnek hladké mouky
● 1/2 hrnku cukru krupice
● 1/2 hrnku rozpuštěného másla
● 1 vejce
● 1 kypřicí prášek do pečiva
● skořice

Na drobenku: 1/2 hrnku hladké mouky, 1/4 hrnku cukru krupice a 1/4 hrnku rozpuštěného másla.

Postup:

  1. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. V míse smícháme mouku, cukr, máslo, vejce a kypřicí prášek.
  3. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
  4. Na těsto naskládáme jablka a posypeme skořicí.
  5. Připravíme drobenku smícháním mouky, cukru a másla a posypeme koláč.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

2. Muffiny s čokoládou a banánem

Muffiny jsou skvělé pro rychlou svačinu nebo jako dezert ke kávě. Tyto s čokoládou a banánem jsou obzvlášť lahodné.

Ingredience:

●       2 hrnky hladké mouky
●       1/2 hrnku cukru krupice
●       1/4 hrnku kakaa
●       1 lžička kypřicího prášku do pečiva
●       1/2 lžičky jedlé sody
●       1 vejce
●       1/2 hrnku oleje
●       1 hrnek mléka
●       2 zralé banány
●       1/2 hrnku nasekané čokolády

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, cukr, kakao, kypřicí prášek a jedlou sodu.
  2. V jiné míse smícháme vejce, olej a mléko.
  3. Banány rozmačkáme vidličkou.
  4. Tekuté ingredience přidáme k suchým a promícháme.
  5. Přidáme rozmačkané banány a nasekanou čokoládu.
  6. Těsto nalijeme do muffinových košíčků.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.

3. Linecký koláč s marmeládou

Linecký koláč je tradiční vánoční cukroví, ale můžete si ho upéct kdykoliv během roku.

Ingredience:

●       250 g hladké mouky
●       100 g cukru moučka
●       150 g másla
●       1 vejce
●       Marmeláda

Postup:

  1. V míse smícháme mouku a cukr moučka.
  2. Přidáme máslo nakrájené na kousky a vejce.
  3. Vypracujeme hladké těsto.
  4. Těsto rozdělíme na dvě části.
  5. Jednu část těsta rozválíme a vložíme do formy.
  6. Potřeme marmeládou.
  7. Ze zbylého těsta vytvoříme mřížku a položíme ji na koláč.
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.

4. Sýrové tyčinky z listového těsta

Tyto tyčinky jsou skvělé jako rychlé pohoštění pro návštěvu nebo jen tak k televizi.

Ingredience:

●       1 balení listového těsta
●       100 g strouhaného sýra (např. čedar, eidam)
●       1 vejce (na potření)
●       Kmín, sezamová semínka (na posypání)

Postup:

  1. Listové těsto rozválíme na obdélník.
  2. Posypeme strouhaným sýrem.
  3. Těsto přeložíme na polovinu a lehce přitlačíme.
  4. Nakrájíme na tyčinky.
  5. Tyčinky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo sezamovými semínky.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut, dokud nejsou zlatavé.

5. Pivní rohlíky

Rohlíky jsou skvělým základem každé snídaně, svačiny i večeře, obzvlášť ten pivní.

Ingredience:

●       250 g hladké mouky
●       250 g polohrubé mouky
●       200 ml vlažného piva
●       30 g droždí
●       1 lžička cukru
●       1 lžička soli
●       30 g sádla pokojové teploty
●       1 žloutek
●       1 vejce na potření
●       Hrubá sůl a kmín na posypání

Postup:

  1. Do mísy nasypeme obě mouky, uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj vlažné pivo. Do piva rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme 10 minut vzejít kvásek.
  1. Přisypeme sůl, přidáme sádlo a žloutek. Vypracujeme hladké pružné těsto, které se nelepí.
  2. Těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 až 10 dílů. Z každého dílu vyválíme kulatý plát a ten pak rozkrájíme na 8 trojúhelníků.
  4. Z trojúhelníků stočíme rohlíky. Rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 až 20 minut, dokud nejsou zlatavé.

Tip redakce: Pokud nemáte váhu nebo chcete vynechat sádlo, vyzkoušejte následující recept na pivní rohlík.

Zdroj foto: nerudlo / Adobestock.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>