
Máte chuť si upéct něco dobrého?
Vyzkoušejte naše jednoduché recepty, které zvládne i začátečník.
Zapomeňte na složité postupy a dlouhé hodiny strávené v kuchyni.
S našimi tipy bude pečení hračka!
1. Rychlý jablečný koláč s drobenkou
Klasika, která nikdy neomrzí. Tento koláč je ideální pro podzimní dny a voní po skořici a jablkách.
Ingredience:
● 1 kg jablek
● 1 hrnek hladké mouky
● 1/2 hrnku cukru krupice
● 1/2 hrnku rozpuštěného másla
● 1 vejce
● 1 kypřicí prášek do pečiva
● skořice
Na drobenku: 1/2 hrnku hladké mouky, 1/4 hrnku cukru krupice a 1/4 hrnku rozpuštěného másla.
Postup:
- Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky.
- V míse smícháme mouku, cukr, máslo, vejce a kypřicí prášek.
- Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
- Na těsto naskládáme jablka a posypeme skořicí.
- Připravíme drobenku smícháním mouky, cukru a másla a posypeme koláč.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
2. Muffiny s čokoládou a banánem
Muffiny jsou skvělé pro rychlou svačinu nebo jako dezert ke kávě. Tyto s čokoládou a banánem jsou obzvlášť lahodné.
Ingredience:
● 2 hrnky hladké mouky
● 1/2 hrnku cukru krupice
● 1/4 hrnku kakaa
● 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
● 1/2 lžičky jedlé sody
● 1 vejce
● 1/2 hrnku oleje
● 1 hrnek mléka
● 2 zralé banány
● 1/2 hrnku nasekané čokolády
Postup:
- V míse smícháme mouku, cukr, kakao, kypřicí prášek a jedlou sodu.
- V jiné míse smícháme vejce, olej a mléko.
- Banány rozmačkáme vidličkou.
- Tekuté ingredience přidáme k suchým a promícháme.
- Přidáme rozmačkané banány a nasekanou čokoládu.
- Těsto nalijeme do muffinových košíčků.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
3. Linecký koláč s marmeládou
Linecký koláč je tradiční vánoční cukroví, ale můžete si ho upéct kdykoliv během roku.
Ingredience:
● 250 g hladké mouky
● 100 g cukru moučka
● 150 g másla
● 1 vejce
● Marmeláda
Postup:
- V míse smícháme mouku a cukr moučka.
- Přidáme máslo nakrájené na kousky a vejce.
- Vypracujeme hladké těsto.
- Těsto rozdělíme na dvě části.
- Jednu část těsta rozválíme a vložíme do formy.
- Potřeme marmeládou.
- Ze zbylého těsta vytvoříme mřížku a položíme ji na koláč.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
4. Sýrové tyčinky z listového těsta
Tyto tyčinky jsou skvělé jako rychlé pohoštění pro návštěvu nebo jen tak k televizi.
Ingredience:
● 1 balení listového těsta
● 100 g strouhaného sýra (např. čedar, eidam)
● 1 vejce (na potření)
● Kmín, sezamová semínka (na posypání)
Postup:
- Listové těsto rozválíme na obdélník.
- Posypeme strouhaným sýrem.
- Těsto přeložíme na polovinu a lehce přitlačíme.
- Nakrájíme na tyčinky.
- Tyčinky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo sezamovými semínky.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut, dokud nejsou zlatavé.
5. Pivní rohlíky
Rohlíky jsou skvělým základem každé snídaně, svačiny i večeře, obzvlášť ten pivní.
Ingredience:
● 250 g hladké mouky
● 250 g polohrubé mouky
● 200 ml vlažného piva
● 30 g droždí
● 1 lžička cukru
● 1 lžička soli
● 30 g sádla pokojové teploty
● 1 žloutek
● 1 vejce na potření
● Hrubá sůl a kmín na posypání
Postup:
- Do mísy nasypeme obě mouky, uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj vlažné pivo. Do piva rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme 10 minut vzejít kvásek.
- Přisypeme sůl, přidáme sádlo a žloutek. Vypracujeme hladké pružné těsto, které se nelepí.
- Těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 8 až 10 dílů. Z každého dílu vyválíme kulatý plát a ten pak rozkrájíme na 8 trojúhelníků.
- Z trojúhelníků stočíme rohlíky. Rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 až 20 minut, dokud nejsou zlatavé.
Tip redakce: Pokud nemáte váhu nebo chcete vynechat sádlo, vyzkoušejte následující recept na pivní rohlík.
Zdroj foto: nerudlo / Adobestock.com