Nahlédněte s Kuchařkou první republiky do dobových kuchyní obyčejných lidí i filmových hvězd!

prvni-republika-inside

Autorky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková mají tak velkou sbírku starých kuchařek a rodinných receptů, že se rozhodly napsat knihu, která by nás alespoň částečně seznámila s bohatstvím naší tradiční kuchyně, která dosáhla své vrcholné formy právě v období 1. republiky.

Byla výsledkem spojení celé řady příznivých vlivů, především solidní domácí a lidové kuchyně s vlivy, které k nám přicházely z celého světa. Vznikaly kuchařské školy, mladé ženy se běžně vzdělávaly v různých rodinných školách a celková úroveň domácí i profesionální kuchyně byla velmi vysoká, stejně jako kvalita místních surovin.

Proslulá a ve špičkové kvalitě byla také celá řada domácích výrobků, například uzenin, byl dostatek čerstvých ryb včetně mořských, zeleniny i ovoce. To vše se spojilo v kuchyni, která svou pověstí přesáhla hranice střední Evropy. Druhá světová válka a poválečné roky tomu všemu ovšem učinily přítrž a dá se říct, že tradiční česká kuchyně se svým způsobem dodnes nevzpamatovala. Mnohé bylo zapomenuto, leccos znehodnoceno špatnou přípravou a nízkou kvalitou surovin. I proto se autorky rozhodly upozornit na recepty méně známé, přesto jednoduché a snadno proveditelné.

Jídlo je živý organismus 

Kniha je rozdělena do několika kapitol, z nichž každá mapuje určitou oblast prvorepublikové kuchyně tak, jak ji bylo možné vyčíst z dobových kuchařek i vzpomínek pamětníků. Autorky ovšem nechtěly gastronomii20. a 30. let minulého století nijak idealizovat ani ji přetvářet v nostalgickou vzpomínku.

„Gastronomie, kuchyně, recept, jídlo – to všechno pro nás představuje živé organizmy, které se mohou a také by se měly proměňovat, obměňovat a přizpůsobovat našemu životu tak, aby nám přinášely potěšení a radost. Přinejmenším takovou, jakou nám působilo jejich vyhledávání, zkoušení a psaní.“ říká Jitka Rákosníková. „Bylo by tedy skvělé, kdyby se alespoň některé z uvedených receptů zase vrátily do vašich receptářů, notebooků, čteček, iPadů, SmartPhonů, Facebooků a především – do vašich kuchyní.“

Eva & Jitka

Obě autorky jsou redaktorky a řadu let pracovaly v předních českých kulinárních časopisech (Apetit, Snadné vaření, F.O.O.D. a Gurmet). Vydaly několik kuchařek a spolupracovaly na dalších (Česká domácí kuchařka I. a II., 100 nejkrásnějších receptů časopisu F.O.O.D., Divotvorný hrnec aj.). Obě milují vaření a pečení a dlouhodobě se zabývají tradičními a lidovými recepty naší kuchyně.

Více na www.smartpress.cz


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>