Nechce se vám vařit? Zajděte na sushi!

sushi_h1

Proč zrovna na sushi? Třeba právě proto, že jen málokdo z nás si sushi připraví sám doma.

Ne že by to bylo nějak složité, a dokonce to nevyjde ani extra draho, ale přece jen asi běžně nemíváme doma rohožku na válení, speciální rýži, ocet na sushi nebo lisovanou řasu nori.

A pokud navíc známe sushi zatím jen z doslechu, je určitě lepší si ho napoprvé nechat připravit od profesionálů. Vždyť první dojem je nejdůležitější a se sushi to i tak obvykle nebývá láska na první ochutnání, ani když vynecháme pro někoho možná ne příliš lákavou syrovou rybu. Dáte-li ale poněkud exotickým chutím šanci, dost možná se brzy připojíte ke klubu sushi nadšenců, kterých i u nás stále přibývá.

Kam v Praze na sushi

Paleta sushi podniků v Praze je skutečně pestrá.  Ve vyhlášených restauracích jako Sushi Bar nebo Miyabivám kromě naprosto čerstvých závitků naservírují také stylovou atmosféru, takže si odnesete komplexní kulinářsko-estetický zážitek. Samozřejmě si ho ale také patřičně zaplatíte. Podstatně příznivější ceny nabízejí fastfoody s předem připravenými rolkami například v podobě tzv.  „runningsushi“ na pojízdném pásu. I tady se dají vybrat slušné podniky, jejichž nabídka se hodí třeba pro obědovou pauzu v práci.

V každém případě se ale vyplatí předem si na internetu zjistit slevy na sushi menu a různé varianty sushi setů, které vždy vyjdou výrazně levněji než jednotlivé kousky. Další možnost, jak se za dobrou cenu najíst i v luxusní restauraci, přinášejí slevové servery, kde sushi dlouhodobě patří k oblíbeným a vyhledávaným nabídkám.Slevy v restauracích bývají minimálně 40 %, což už je ve vaší peněžence znát.

Sushi pro začátečníky

Není třeba se obávat, že byste se v sushi menu ztratili. Snad všude už nabízejí obrázkovou variantu, takže přesně víte, co si pod jednotlivými exotickými názvy představit. Navíc v dobrém podniku vám ochotný personál vždy rád zasvěceně poradí. Kromě toho skoro všechny varianty mají stejný základ, a sice octem ochucenou lepkavou rýži, řasu nori a rybí nebo zeleninovou přísadu. Názvy vyjadřují pouze rozdílné uspořádání složek, zatímco přísady se píšou zcela zvlášť.

Co se týče výběru, odvaze se samozřejmě meze nekladou, ale obecně platí, že pro začátek se hodí tzv. makisushi, což je v mořské řase zabalená rýže nishiki ve sladkokyselém nálevu s nějakou další přísadou. Pokud se necítíte hned na syrovou rybu, může to být třeba zelenina, houby shitake nebo vaječná omeleta. Pro maki je typické, že závitky jsou menší a dobře drží pohromadě, takže ani při méně obratném zacházení s hůlkami se vám nerozsypou dřív, než je donesete do úst. Jednotlivé kousky se obvykle namáčejí v sojové omáčce s trochou wasabi, což je ta známá super pálivá pasta z japonského křenu, ve které se obalují například arašídy.

Tak jen směle do toho. Každý den je co nového objevovat. Dnes to může být právě sushi!


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>