Ořechová focaccia

orechova focaccia

Focaccia je italský pečený chléb podobající se pizze a je vynikající!

Jeho příprava je velmi jednoduchá a snadno si ji osvojí i lajk.

Focaccia se ochucuje olivovým olejem, solí a někdy i bylinami, ořechy, cibulí, sýrem či masem.

Lze ji použít jako příloha k mnoha jídlům, nebo jen tak. My ji máme rádi i na snídani.

 

300 g hladké mouky
1 balíček sušeného droždí
½ lžičky soli
špetka chilli
8 lžic olivového oleje
50 g vlašských ořechů
2 větvičky rozmarýnu
sůl

Mouku, droždí, sůl, chilli, 5 lžic olivového oleje a 160 ml teplé vody smícháme a ideálně za pomocí mixéru hněteme do hladkého těsta. Dáme do mísy na teplé místo a necháme trochu nakynout. Ořechy nasekáme a polovinu přimícháme do těsta. Plech vyložíme pečícím papírem a moučenýma rukama navrch vytvarujeme bochánek, ze kterého pak rukou vytvoříme placku. Vzniklou placku polijeme zbylým olivovým olejem, posypeme solí, rukama rozetřeme a promačkáme, aby se olej spojil se solí 
a s těstem. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. V troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia. Lístky otrháme z větviček a smícháme se zbylými ořechy. Poté vyjmeme a posypeme ořechy s rozmarýnem a posolíme. Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 10 minut.

Chutná nejlépe vlažná.

Sandra Špačková
foto: Matthias Haupt


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>